Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Élőhely-rekonstrukció az Őrségben

2012.01.27.Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság KEOP-os forrásból javítja egyes növény- és állatfajok, valamint a jellegzetes őrségi mozaikos tájkép természetvédelmi helyzetét.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjából (KEOP) 192.634.868 Ft támogatást nyert el "Komplex élőhely-rekonstrukciós tevékenység az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén''' című projektjével. A projektek átfogó célja az igazgatóság védett természeti területeinek, valamint a NATURA 2000 hálózat területeinek, az ott élő növény- és állatfajok természetvédelmi helyzetének javítása, továbbá a jellegzetes őrségi mozaikos tájkép megőrzése. A kivitelezési munkálatok 2011. év elején kezdődtek meg.

Tavaly mintegy 56 hektár, cserjével és fákkal benőtt gyepterületet tisztítottunk meg a nem kívánatos fajoktól. Ezen kívül mintegy 400 hektáron kaszálással és szárzúzással visszaállítottuk a területek eredeti állapotát. A munkáknak köszönhetően a lápréteken már az első évben komoly eredményeket értünk el, hiszen a védett sárgaliliom állománya jelentősen növekedett. A projekt segítségével 14 hektár értékes, magántulajdonú gyepterületet sikerült az igazgatóságnak megvásárolnia.

A határ mentén és Nádasd térségében összesen 1,7 hektáron távolítottuk el az agresszív és idegenhonos fehér akácot.

A projekt részeként emellett az Igazgatóság kezelésében lévő erdőkben összesen 50 darab kétéltű szaporodó-helyet alakítottunk ki.

Az Őrségre jellemző, gyepek, erdők, szántók és gyümölcsösök apró mozaikjaiból álló különleges tájszerkezet helyreállítása érdekében Őriszentpéteren, Szalafőn és Kondorfán összesen 27 db kisméretű facsoportot telepítettünk, melyeket kerítéssel védünk a vadaktól. A tájra jellemző fák és cserjék mellett kör- és ovális alakú vízállást is kialakítottunk.

Nádasd határában a Németfalusi réteken sikerült visszaállítani az égerláp és a nedves rét eredeti vízellátását.

A projektnek köszönhetően nemcsak az Őrségi Nemzeti Park törzsterülete, hanem a Kőszegi és a Ság-hegyi Tájvédelmi Körzet természeti értékei is gyarapodnak. 2011-ben a beruházások jelentős része megvalósult, a 2013. évi projektzárásig a gyepterületek kezelése, valamint ápolási, gondozási feladatok elvégzése történik.

forrás: greenfo/Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre