Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Költséghatékonyabb lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

2012.02.01.Kisebb költséggel jár a korábban kalkuláltnál az, hogy az Európai Unió 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátást.

Kisebb költséggel jár a korábban kalkuláltnál az, hogy az Európai Unió az évtized végére 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátást - derül ki abból a munkaanyagból, amelyet az Európai Bizottság hétfőn tett közzé Brüsszelben.

A friss számításokat közlő testület hozzátette: ez azt is jelenti, hogy amennyiben az EU végül magasabb, 30 százalékos csökkentést tud megvalósítani, viszonylagosan annak a költségei is alacsonyabbak lennének.

A dokumentum alapján a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet által készített összefoglalóból az derül ki, hogy Magyarország számára a magasabb klímavédelmi cél "negatív költségen lenne megvalósítható", vagyis az összesített haszon nagyobb lenne, mint a szükséges ráfordítások.

A magasabb klímavédelmi cél teljesülése esetén a kibocsátási egységek aukcióiból befolyó többletbevétel (a légi közlekedési ágazat nélkül) 2020-ban Magyarországon 255 millió euró lenne, 2008-as áron számolva. Az átlagos éves üzemanyagköltség-megtakarítások a 2016–2020-as időszakban 500 millió eurót tennének ki, míg a kapcsolódó többletberuházások 400 millió euróba kerülnének.

A csökkenő légszennyezés eredményezte megtakarítások összege a felső becslés szerint 300 millió eurót tenne ki - derül ki az összefoglalóból.

A Greenpeace üdvözölte azt is, hogy az Európai Bizottság egy sor lehetőséget javasolt a tiszta energiába történő befektetések felgyorsítására és megkönnyítésére Közép- és Kelet-Európában. A környezetvédelmi szervezet szerint ezek alkalmasak arra, hogy a zöld befektetések nagymértékű megugrásához vezessenek.

forrás: MTI

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre