Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Duna-menti összefogás a vizák és rétisasok érdekében

2012.02.23.Egy csaknem 3 millió EUR összköltségvetésű, rendkívül sikeres Duna-védelmi nemzetközi projekt zárul a napokban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részvételével. A DINPI az elmúlt években 8 Dunamenti ország 14 nemzeti parkjával és természetvédelmi területével közös minta programot dolgozott ki és hajtott végre a Duna és közvetlen környezete rendkívül sebezhető élővilágának megóvására, védelmére.

A Danubeparks – Duna menti védett területek hálózatatát és a szervezet által végrehajtott pályázatot az a felismerés hívta életre, hogy a súlyos emberi beavatkozások ellenére a Duna még mindig nagyon változatos állat- és növényvilágot őriz. A folyó és ártere egyetlen hatalmas, összefüggő ökoszisztémát alkot.

Az európai népek közös kincsét azonban különösen veszélyezteti az európai régiók növekedése és Délkelet-Európa dinamikus gazdasági fejlődése. Ez egyre növekvő nyomást gyakorol a Duna természeti értékeire. Terjeszkedő városok, infrastrukturális beruházások és új dunai hajózási tervek veszélyeztetik az utolsó fennmaradt élőhelyeket.

A Duna menti nemzeti parkok és a nagyobb védett területek kulcsszerepet játszanak a dunai régió biológiai sokféleségének és fenntartható fejlődésének hosszú távú megőrzésében. A Duna menti védett területek ugyanazokkal a feladatokkal és kihívásokkal néznek szembe. A növények és állatok nem ismerik az államhatárokat. Egy védett terület sikeressége nagymértékben függ az összes többi dunai védett terület sikeres tevékenységétől.

A Duna élővilágának érdekében alakult meg a Duna menti Védett Területek Hálózata, amely:

  • fórumot biztosít a Duna menti Védett Területek szakértői számára ismereteik megosztására és tapasztalatcserére
  • közös nemzetközi stratégiák és koncepciók kidolgozására,
  • valamint a határ menti és nemzetközi revitalizációs és konzervációs programok végrehajtására.

A projektet a 2009-ben megalakult Duna menti védett területek hálózata koordinálta. A hálózat létrehozásának és a mintaprojekt végrehajtásának társfinanszírozója az Európai Területi Együttműködés (ETE) Délkelet-európai Programja. A 2012. februárban záruló Danubeparks projekt tevékenységeinek teljes költségvetése 2,7 millió €.

forrás: www.greenfo.hu

 

 

 

« vissza a környezetvédelmi hírekre