Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Hírek

Az Enviroinvest Zrt. és a környezetvédelem legfrissebb híreit ezen az oldalon olvashatja. Az általunk végzett sikeres engedélyeztetések (környezeti hatásvizsgálat, egységes környezethasználati engedély, vízjogi engedély) eredményeiről is információt kaphat.

A fenntarthatósági fejlődésről, klímavédelemről és megújuló energiagazdálkodásról szóló híreket a (CO2 kvóta) kereskedelmi üzletág oldalán olvasatja. A hulladékgazdálkodással kapcsolatos híreket az elektronikai hulladékgazdálkodási üzletág oldalán tekintheti meg.

 

Korábbi környezetvédelmi híreinket gyorsabban megtalálhatja az éves bontásnak köszönhetően: 2011 hírei, 2012 hírei, 2013 hírei. Külön oldalon is olvashatja az Enviroinvest  Zrt. környezetvédelmi üzletágának híreit, eredményeit.

 

 

Illatos út - Greenpeace: lakott területen is kimutatható a Budapesti Vegyiművek szennyezése

2016.10.22.

A Greenpeace a budapesti Illatos úthoz közeli épületekben található házi porból vett mintákban háromféle szennyező anyagot is kimutatott, amelyek közül kettő szinte biztos, hogy a volt Budapesti Vegyiművek (BVM) területéről jutott ki - mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyi anyag szakértője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Párizsi klímaegyezmény - Elfogadta a párizsi klímamegállapodásról szóló határozatot az Európai Tanács

2016.10.04.

Írásbeli eljárás keretében elfogadta a párizsi klímamegállapodásról szóló határozatot az Európai Tanács az Európai Parlament kedd délutáni jóváhagyását követően - írta közleményében az uniós tanács kedden.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Döbbenetes különbség a dízel és az elektromos busz zajszennyezésében

2016.08.18.

Több százszor nagyobb zajt okoznak a Budai Várnegyedben a dízelbuszok, mint az elektromos buszok – állapították meg a Levegő Munkacsoport mérései. Az erősebb zaj pedig idegrendszeri panaszokat és egyéb betegségeket okoz, csökkenti a koncentráló- és teljesítőképességet, növeli a balesetek gyakoriságát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elhunyt Stefanovits Pál, a talajtan doyenje

2016.08.06.

2016. augusztus 4-én, 95 éves korában elhunyt Stefanovits Pál akadémikus, a hazai talajtan, talajtérképezés, talajosztályozás, talajképződési folyamatok, és a mezőgazdasági környezetvédelem nemzetközi hírű tudósa. Tankönyvei ma is alapvetőek a talajtan oktatásában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Extra karbonlábnyomú a riói olimpia

2016.08.04.

Ma kezdődött a világ legnagyobb környezetszennyező sporteseménye. 3,6 millió tonnára becsülik az idei nyári játékok karbonlábnyomát, mellyel a riói minden eddigi olimpiáét felülmúlja. Magyarország bő három hét alatt éri el ezt a mennyiséget.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi szervezetek: az unió legszennyezőbb szénerőművei közé tartozik a Mátrai Erőmű

2016.07.07.

A Mátrai Erőmű évi 6,4 millió tonna széndioxid-kibocsátással a 27. helyen szerepel a Európai Unió legszennyezőbb széntüzelésű erőműveinek listáján, amelyet négy környezetvédelmi szervezet készített.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A parkolóhelyek fásításáról és a parkolókban elektromos autótöltők felállításáról döntött a kormány

2016.02.09.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet módosítása értelmében a felszíni parkolóhelyeket fásítani kell, az újonnan létesített, illetve már meglévő parkolóhelyeken pedig elektromos gépjármű töltőállomásokat kell kiépíteni - olvasható a kedden megjelent Magyar Közlönyben.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Idén is megrendezik a nemzetközi természetfilm-fesztivált Gödöllőn

2016.01.30.

Május 18. és 22. között immár második alkalommal rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivált. A rendezvényre már lehet nevezni - tájékoztatta az MTI-t a fesztivál kommunikációs vezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Védett műemlékvédelmi terület lett Verespatak, így nem épülhet meg az aranybánya

2016.01.14.

Védett műemlékvédelmi területté nyilvánította a román kulturális minisztérium az erdélyi Verespatak települést, ahol a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) vállalat akart aranybányát nyitni.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Illatos út - Tarnai Richárd: nincs már veszélyes hulladék az Illatos úti telephelyen

2016.01.06.

A kormány az összes veszélyes hulladékot elszállíttatta a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - jelentette be Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott szerdán, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFM: átalakul a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer

2015.12.14.

A kormány 3,3 milliárd forintot ad a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság felállításához szükséges forrásbiztosítás érdekében, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Párizsi klímacsúcs - Századvég: kedvező lenne Magyarországnak a kvótakereskedelmi rendszer fejlesztése

2015.12.03.

A kvótakereskedelmi rendszer (EU ETS) további fejlesztése Magyarország számára is kedvező lenne, a növekvő szén-dioxid-kvótából származó bevételek pedig elősegíthetik a lakossági energiahatékonyság növelését - hívja fel a figyelmet az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejeződött az új szekszárdi vízbázis kiépítése

2015.11.30.

Befejeződött az új szekszárdi ivóvízbázis kiépítése, amelyet több mint hatmilliárd forintos beruházással valósított meg a tolnai megyeszékhely önkormányzata.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Módosítják a hulladékról szóló törvényt

2015.11.15.

Módosítják a hulladékról szóló törvényt, mivel a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás területén az Európai Unió által előírt hasznosítási kötelezettségek teljesítése érdekében el kell különíteni az önkormányzati és az állami hatásköröket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

OGY - Módosul a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény 2015. november 10.

2015.11.10.

Főként a meteorológiai tevékenység, valamint az önkormányzati zajvédelmi feladatok törvényi szintű szabályozása érdekében módosítanák a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre sérülékenyebb a magyarországi fehérgólya-állomány

2015.11.09.

Nem csökkent jelentősen, de egyre sérülékenyebb a magyarországi fehérgólya-állomány - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hulladéklerakókat rekultiválnak Somogy megyében

2015.10.28.

Európai uniós támogatással, csaknem 12 milliárd forint ráfordítással 52 hulladéklerakót rekultiválnak az év végéig Somogy megyében - közölte a több mint száz önkormányzatot tömörítő Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kármentesítették a környezetszennyezést az egri ipari parkban

2015.10.19.

Több évtizedes környezetszennyezést számolt fel közel egymilliárd forintos beruházással az egri ipari park területén a város önkormányzata - tájékoztatta a Média Eger Nonprofit Kft. szerdán az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

OGY - Módosítják a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt

2015.10.13.

Módosul a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény: egyszerűsödik az egyéni hulladékkezelést választók díjfizetése, a gépjárműgyártók és forgalmazók átalánydíjt fizethetnek és a külföldi gazdálkodóknak is fizetniük kell, ha díjköteles termékeiket online értékesítik magyarországi vevőnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Napelemeket szereltek a győri kórházra

2015.10.09.

Európai uniós forrásból napelemeket szereltek a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház tetejére. A pénteki átadáson az intézmény főigazgató főorvosa azt mondta, a beruházással évente 11,5 millió forintot takarítanak meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megnyílt az ország első csomagolásmentes boltja Budaörsön

2015.09.30.

Szerdán megnyitott Magyarország első csomagolás nélkül árusító boltja Budaörsön. A Nopack egyebek mellett a tudatos vásárlást, a zéró hulladékot és a méltányos kereskedelmet tűzte zászlajára.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Budapest Airport programot indított a repülőtér környezeti hatásainak csökkentésére

2015.09.29.

A Budapest Airport elindította Greenairport programját, hogy a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérenműködő szervezetek és vállalatok tovább tudják csökkenteni a légikikötő környezeti hatásait - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kedden az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejeződött a volt lőrinci cementgyár területének azbesztmentesítése

2015.09.28.

Befejeződött a Lőrinci és Zagyvaszántó határán fekvő egykori cementgyár területének azbesztmentesítése - tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal hétfőn az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új szennyvíztisztító-telepet adtak át Budakeszin

2015.09.26.

Átadták az új szennyvíztisztító-telepet Budakeszin szombaton, a nettó 3,7 milliárd forint összköltségű beruházás csaknem 94 százalékát európai uniós támogatás fedezte - közölte a Budakeszi Polgármesteri Hivatal az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

VW-botrány - Vizsgálatot rendelt el Franciaország

2015.09.22.

Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter kedden bejelentette, hogy kiterjedő vizsgálatot indított annak kapcsán, hogy kiderült, a Volkswagen (VW) autógyár csalt bizonyos modelljei károsanyag-kibocsátását illetően.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Soha nem volt még ilyen tiszta a levegő Nagy-Britanniában

2015.09.15.

Soha nem volt még ilyen tiszta a levegő Nagy Britanniában, ahol még a legforgalmasabb városokban is csökkent a károsanyag-kibocsátás - közölte a brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium, a kormány azon bejelentéséhez kapcsolódva, amely szerint nemzeti konzultációt indít az ország levegőminőségének javítását célzó helyi és országos kezdeményezésekről.

tovább a környezetvédelmi hírre »

FM: folyamatosan csökkenteni kell az országban keletkező hulladék mennyiségét

2015.09.08.

Magyarországon évente mintegy 17,5 millió tonna hulladék keletkezik, ennek 21,4 százalékát a háztartások produkálják, a célkitűzés a keletkező hulladék mennyiségének folyamatos csökkentése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungorikumokért felelős államtitkára kedden Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megszűnt a szmogriadó Budapesten

2015.08.15.

Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését - közölte a Főpolgármesteri Hivatal szombat este.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejeződött a berhidai ipari park kármentesítése

2015.08.12.

Befejeződött a berhidai ipari park kármentesítése - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. környezetvédelmi menedzsere szerdán a Veszprém megyei városban tartott sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Cseh és lengyel állatkertekbe "exportálják" a pozsonyi repülőtér ürgéit

2015.08.04.

Befogják és cseh, valamint lengyel állatkertekbe szállítják állatvédők a pozsonyi Milan Rastislav Stefánik (BTS) repülőtéren élő ürgeállomány egy részét - közölte az MTI-vel a légikikötő sajtóosztálya kedden.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hetvenmillió forint támogatást kapnak a környezet- és természetvédelemmel foglalkozó civil szervezetek

2015.07.02.

Hetvenmillió forinttal támogatja a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a környezet- és természetvédelmi céllal létrejött, Magyarországon bejegyzett közhasznú társadalmi szervezeteket - olvasható a kormany.hu-n.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Balaton-átúszás programszervezői is csatlakoznak a klímavédelmi kampányhoz

2015.06.24.

A Balaton-átúszás 2015 program programszervezői is csatlakoznak a klímavédelmi kampányhoz - mondta Szántó László, az Aranyhíd Balaton-átúszó Sportklub elnöke szerdán, miután fogadta őt Áder János államfő.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Milliárdos szennyvízberuházást valósított meg négy baranyai település

2015.06.12.

Befejeződött három Pécs környéki község és egy kisváros mintegy 1,2 milliárd forintos szennyvízcsatorna-beruházása, a fejlesztés záróeseményét pénteken Bogádon tartották.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Illatos út - FM: részletes tényfeltárás szükséges az Illatos úti szennyezésről

2015.06.10.

Részletes tényfeltárás szükséges az Illatos úti telephelyen, hogy kiderüljön mi volt pontosan a szennyezés forrása, a tényleges szennyezés felmérése és a kármentesítés csak a hulladék elszállítása után kezdődhet meg - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerdán az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Illatos út - Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő hulladékot

2015.06.01.

Elszállították a közvetlen környezeti veszélyt jelentő több mint 1000 hordót a Budapesti Vegyiművek Zrt. Illatos úti telephelyéről - közölte Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott hétfőn a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tizennégymilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésbe kezd az OVF

2015.05.29.

Alföldi árvízvédelmi művek helyreállítását kezdi meg az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) egy 14 milliárd forintos beruházás keretében, amelynek a forrásait részben az Európai Unió, részben a magyar állam biztosítja.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A kukásautó a főszereplője az FKF idei gyerekrajz- és szépíró pályázatának

2015.05.28.

A csodálatos kukásautó címmel hirdette meg idei szépírói és gyerekrajz-pályázatát a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (FKF), amely október 31-ig várja az óvodás és iskolás gyerekek környezetvédelmi témájú munkáit.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nem szállítják Várpalotára a zagyvaszántói azbesztet

2015.05.20.

A kormány úgy döntött, nem szállítják Várpalotára a zagyvaszántói azbesztet - jelentette be Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán szerda délután.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Svájci segítséggel újul meg az országos légszennyezettségi mérőhálózat

2015.05.20.

A Svájci hozzájárulás elnevezésű pénzügyi támogatási program segítségével újul meg Magyarországon az országos légszennyezettségi mérőhálózat eszközparkja - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Drónokkal gyűjtik a környezetszennyezők elleni bizonyítékokat Kínában

2015.05.18.

Drónokkal ellenőrzik a környezetvédelmi előírások betartását Kínában, s máris szabálysértők tucatjait fülelték le a legszennyezettebb levegőjű északi országrészben - tájékoztatott a környezetvédelmi minisztérium hétfőn.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Várpalota lakossága nem kér a zagyvaszántói azbeszttartalmú hulladékból

2015.05.18.

A várpalotaiak nem kérnek a zagyvaszántói azbeszttartalmú veszélyes hulladékból - hangoztatta mintegy háromszáz várpalotai lakos hétfőn a helyi önkormányzat által összehívott fórumon.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Több ezer tonna mérgező hulladékot hagyott hátra egy budapesti cég, vádat emeltek az ügyvezető ellen

2015.04.30.

Több ezer tonna, azbeszttel és más mérgező anyagokkal szennyezett hulladék maradt a helyszínen egy zagyvaszántói ipartelep elbontása után, ami veszélyeztette a környezetet és a környéken lakók egészségét. A bontást végző budapesti cég ügyvezetője ellen vádat emelt a Hatvani Járási Ügyészség.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az Illatos úton 2200 tonna veszélyes hulladékot kell felszámolni

2015.04.30.

A Budapesti Vegyiművek (BVM) Illatos úti telepén több mint 2200 tonna veszélyes hulladék található - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája csütörtökön az MTI érdeklődésére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megkezdik a lőrinci cementgyár területének azbesztmentesítését

2015.04.30.

Megkezdődik a Heves megyei Lőrinciben lévő egykori cementgyár területének azbesztmentesítése és a romok eltakarítása - jelentette be Tarnai Richárd, az ügyben főhatóságként eljáró Pest Megyei Kormányhivatal vezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megkezdhetik a veszélyes anyagok elszállítását az Illatos útról

2015.04.30.

Még csütörtökön megkezdhetik mintegy ezer hordó veszélyes hulladék elszállítását a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyéről - jelentette be a Pest megyei kormánymegbízott a helyszínen sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Fővárosi Közgyűlés - Tarlós a kormányhoz fordul az Illatos úti környezetszennyezés ügyében

2015.04.29.

Tarlós István főpolgármester a kormányhoz fordul az IX. kerületi, Illatos úti környezetszennyezés ügyében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Áder: a klímaváltozásnak komoly migrációs hatásai is lehetnek

2015.04.28.

Beláthatatlan migrációs hullámok alakulhatnak ki a klímaváltozás következtében - mondta Áder János köztársasági elnök kedden Szarvason, a Szent István Egyetem Tessedik Campusán a klímaváltozásról és a környezeti fenntarthatóságról szóló előadásában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Csaknem 500 millió forint uniós támogatásból fejlesztette a felszín alatti vizek vizsgálati módszerét a Miskolci Egyetem

2015.04.22.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara 476 millió forint uniós támogatásból fejlesztette a Kútfő program keretében Magyarország felszín alatti vízkészletének vizsgálatához szükséges módszereket és eszközöket - számolt be Szűcs Péter a projekt szakmai vezetője és a földtudományi kar dékánja szerdán a program zárórendezvényén.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vizsgálatot kezdeményez az Illatos úti környezetkárosítás miatt a jövő nemzedékek szószólója

2015.04.22.

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelye által okozott súlyos kockázatok miatt a jövő nemzedékek szószólója hivatalból indított vizsgálatot kezdeményez az alapvető jogok biztosánál, hogy az illetékességi, illetve hatásköri viták tisztázása elősegítse a gyors és hatékony megoldást.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Paksi bővítés - Kormánybiztos: megkezdődött a környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás

2015.03.17.

Megkezdődött a Paks II. építéséhez szükséges környezetvédelmi engedélyeztetési eljárás; ennek fontos része a közmeghallgatás, amelyet két hónapon belül 41 településen tartanak - jelentette be Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős kormánybiztos kedden Kalocsán, az első közmeghallgatás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejeződött 33 Veszprém megyei hulladéklerakó rekultivációja

2015.03.05.

Mintegy 3,43 milliárd forintból valósult meg 33 Veszprém megyei település régi hulladéklerakójának rekultivációja - jelentette be az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke csütörtökön Veszprémben.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új biogázerőművet építettek a szegedi regionális hulladéklerakóban

2015.03.04.

A depóniagázt hasznosító új erőművet alakított ki a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. az ENER-G Zrt.-vel együttműködve a szegedi regionális hulladéklerakóban, a beruházást szerdán adták át.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Folyamatosan bővül a szelektív hulladékgyűjtés az általános iskolákban

2015.03.02.

A PontVelem Okos programban az általános iskolás diákok március 1-jétől használt "e-kütyüket", egyebek mellett tableteket, digitális fényképezőgépeket és kamerákat is gyűjthetnek - hívta fel a figyelmet a PontVelem Nonprofit Kft. hétfőn.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szélkerekekkel szerelték fel az Eiffel-tornyot

2015.02.26.

Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként - jelentette be csütörtökön a Párizs lelátogatottabb turistalátványosságát működtető SETE vállalat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Lufthansa környezetkímélő gurulást tesz lehetővé Frankfurtban

2015.02.22.

Környezetkímélő eljárást tesz lehetővé a Lufthansa a frankfurti repülőtéren egy új, repülőgép-vontató traktorral, amellyel a pilótáknak nem a terminál épületének elhagyásakor, hanem csak a felszállás előtt kell elindítaniuk a hajtóműveket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Idén májusban lesz a TeSzedd! szemétgyűjtési akció

2015.02.19.

Az idén május 15. és 17. között lesz a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtési akció - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kitiltják a környezetszennyező járműveket Párizsból

2015.02.10.

Július 1-jétől fokozatosan kitiltják a leginkább környezetszennyező járműveket Párizsból. A fővárosi önkormányzat közgyűlése által hétfőn elfogadott javaslat értelmében a korlátozással párhuzamosan támogatásokkal ösztönzi a városháza a "tiszta járművek" vásárlását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A napelemre kivetett termékdíj visszavonását kezdeményezi a zöldombudsman

2015.01.12.

Törvénymódosítást kezdeményez a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes azért, hogy a megújuló energiát hasznosító elektromos és elektronikai berendezések után ne kelljen termékdíjat fizetni.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új szabályok az autóbontókra

2015.01.08.

Januártól továbbra sem kérhetnek pénzt a tulajdonostól az átvett gépjárműért a bontók, viszont megszűnik az a kötelezettségük, hogy a kibontott alkatrész után fizessenek a volt tulajdonosnak - egyebek mellett ezt tartalmazza a hulladékká vált gépjárművekről szóló és ez év elejétől hatályos rendelet.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új szabályok a szemétszállításra

2015.01.06.

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Áder: létrejött a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága a KEH-ben

2015.01.05.

Új szervezeti egységgel, a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságával bővült január 1-jétől a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) - jelentette be Áder János államfő hétfői sajtónyilatkozatában, a Sándor-palotában. Az új igazgatóságot Kőrösi Csaba eddigi ENSZ-nagykövet vezeti.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szabolcsban 82,5 százalékra nő a szennyvíz-közmű ellátottság

2015.01.04.

A nemzeti fejlesztési programban 82,5 százalék arányúra nő a lakosság szennyvizes közművel való ellátottsága Szabolcs-Szatmár Bereg megyében. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyilvánosságra hozott adatai szerint jelenleg a Nyírségben élő mintegy 550 ezer lakos 67,5 százaléka jut korszerű szennyvízelvezetési és tisztítási lehetőséghez.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Áder János: lélekben nyújtsunk kezet minden magyarnak!

2015.01.01.

2015-ben olyan évet is köszöntünk, amelyben 25 esztendős - negyedszázados - lesz a közös álmainkból megszületett szabad, független, demokratikus Magyarország - mondta Áder János köztársasági elnök újévi televíziós beszédében, amelyben azt is kérte: ne csak a mellettünk lévő barátainknak és szeretteinknek szorítsuk meg a kezét, de lélekben nyújtsunk kezet minden magyarnak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A jövő év elején indul a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere

2014.12.02.

A jövő év elején kezdi meg működését a Hulladékgazdálkodási Navigáció Országos Rendszere (HUNOR), az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) számára komplex informatikai háttértámogatást biztosító rendszer - közölte az OHÜ ügyvezetője kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Csökkent a pécsi erőmű porkibocsátása

2014.11.26.

Két új elektrofiltert szállított le és helyezett üzembe a pécsi erőmű egyik biomassza tüzelésű blokkjában az Alstom Hungária Zrt. erőműszerviz üzletága, a Dalkia Energia cégcsoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. megbízásából.

tovább a környezetvédelmi hírre »

FM: lakossági kampány a kisméretű szálló por koncentrációjának csökkentésére

2014.11.13.

Elsősorban a megfelelő fűtés ismertetésével kívánja felhívni a Földművelésügyi Minisztérium a lakosság figyelmét arra, hogy ezzel is csökkenthető a levegőben szálló kisméretű por koncentrációja - mondta V. Németh Zsolt, a tárca államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új alapokon a környezetvédelmi adatszolgáltatás

2014.11.06.

Több mint 2 milliárd forintból újul meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Országos Környezetvédelmi Információs Rendszere (OKIR) - tudatta az FM csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A környezetbarát csomagolóanyagok választását szorgalmazza a Tetra Pak

2014.10.11.

A felelős erdőgazdálkodásból származó csomagolóanyagok választásának fontosságára hívja fel a figyelmet a Tetra Pak Hungária Zrt. a környezettudatos szemlélet erősítése érdekében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elfogadták az özönfajok kiszorításáról szóló uniós rendeletet

2014.09.29.

Az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács elfogadta hétfőn az úgynevezett idegenhonos özönfajok, vagyis az EU-n kívülről származó, agresszíven terjedő, a helyi élővilágra fenyegetést jelentő állat- és növényfajok kizárását és visszaszorítását szolgálni hivatott uniós rendeletet.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tízezrek tiltakoztak New Yorkban a klímaváltozás ellen (Új: rekordot állíthatott fel a megmozdulás)

2014.09.22.

Több tízezren vonultak fel vasárnap New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új magyar eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

2014.09.09.

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véleményezhetők a Natura 2000 területek készülő fenntartási tervei

2014.07.30.

Az ország számos pontján készülnek jelenleg Natura 2000 területekre vonatkozó fenntartási tervek, amelyek többsége a napokban válik véleményezhetővé; a gazdálkodók, földbérlők, tulajdonosok és egyéb érintettek most ismerhetik meg a tervek tartalmait és tehetnek javaslatokat - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véleményezhetők a Natura 2000 területek készülő fenntartási tervei

2014.07.30.

Az ország számos pontján készülnek jelenleg Natura 2000 területekre vonatkozó fenntartási tervek, amelyek többsége a napokban válik véleményezhetővé; a gazdálkodók, földbérlők, tulajdonosok és egyéb érintettek most ismerhetik meg a tervek tartalmait és tehetnek javaslatokat - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Alkotmányban készül tiltani a víz exportját a szlovák kormány

2014.07.08.

A víz exportjának csaknem teljes tilalmát kilátásba helyező alkotmánymódosítás tervét jelentette be Robert Fico szlovák kormányfő kedden Pozsonyban a környezetvédelmi tárca vezetőjével közösen tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megkezdődött a Velencei-tó vízpótlása

2014.07.07.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hétfőn megkezdte a Velencei-tó vízpótlását a zámolyi és a pátkai tározókból - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t hétfőn.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Különdíjat nyert Pécs a megújuló energiát használó települések európai versenyén

2014.06.30.

Különdíjat kapott Pécs a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán (RES Champions League), a város az elismerést a megújuló energia hasznosításával összefüggő fejlesztéseknek és a fenntartható energiagazdálkodás iránti elkötelezettségének köszönheti - tájékoztatta az Energiaklub hétfőn az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

EU-konferencia: Jelentős környezetvédelmi projektek valósultak meg uniós forrásból

2014.06.23.

Magyarország a haszonélvezője volt az uniós tagságnak az elmúlt 10 évben, miután a beruházások 90 százaléka a strukturális és kohéziós alapokból valósult meg, köztük jelentős környezetvédelmi projektek is voltak - mondta Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, a 10 éve az EU-ban – a környezetvédő civil szervezetek szemszögéből elnevezésű budapesti konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

EU10: VM az özönfajokról szóló uniós rendeletről

2014.05.04.

Várhatóan a jövő év elején lép életbe az Európai Unió özönfajok szabályozására vonatkozó rendelete, a fajlistát azonban a tagországi egyeztetéseket követően várhatóan csak egy évvel később állítják össze - mondták el a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) az MTI kérdésére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új zajtérkép készül Budapesten

2014.04.08.

Megkezdődtek az előkészületek Budapest új stratégiai zajtérképének elkészítésére, a bonyolult feladatsor szakmai felügyeletére kiírt pályázatot az Optikai, Akusztikai, Film- és Színháztechnikai Tudományos Egyesület (Opakfi) nyerte el - mondta a civil szervezet főtitkára az MTI-nek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A szállópor koncentrációjának mérésére dolgoztak ki új módszert szegedi kutatók

2014.04.02.

A szállópor koncentrációjának mérésére dolgoztak ki új, azonnali eredményeket nyújtó módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fizikusai, az eljárás célzottabb korlátozások elrendelését teszi lehetővé - tájékoztatta az SZTE természettudományi és informatikai kara az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Németh Lászlóné: nagyobb lehetőségek lesznek környezetvédelmi, energiahatékonysági beruházásokra

2014.02.27.

A környezetvédelemhez és az energiahatékonysághoz kapcsolódó projektek támogatásának komoly jelentősége lesz az Európai Unió idei évtől induló költségvetési időszakában - mondta Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Szarvason az új szennyvíztisztító átadó ünnepsége alkalmából rendezett szakmai konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Több mint hatmilliárd forintból kármentesítik a berhidai ipari parkot

2014.02.25.

Több mint hatmilliárd forintból kármentesítik a veszélyes anyagoktól Berhida határát - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kedden az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Támogatást kapott 5,3 milliárdos beruházásához a Főtáv

2014.02.14.

A Főtáv Zrt. költségcsökkentési törekvéseinek újabb állomásaként több mint 5,3 milliárd forint értékben hajt végre beruházást, mellyel a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. üzemeltetésében működő Hulladékhasznosító Mű (Huha) hőkiadó kapacitását lehet növelni, a projekthez mintegy félmilliárd forint vissza nem térítendő KEOP támogatást nyert - közölte a távhőszolgáltató.

tovább a környezetvédelmi hírre »

NFM: nő a zöld közbeszerzések aránya Magyarországon

2014.02.13.

Magyarországon a zöld közbeszerzések aránya évről évre nő, jelenleg meghaladja a 10 százalékot - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre több a denevér Európában

2014.01.30.

Több évtizedes csökkenés után több mint negyven százalékkal nőtt az európai denevérpopuláció 1993 és 2011 között - közölte csütörtökön az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kiemeltté nyilvánították a Vizeink jó kezelése prioritás beruházásait

2014.01.20.

A kormány kiemelt beruházásokká nyilvánított a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) „Vizeink jó kezelése" című prioritása beruházásait, ami gyorsabbá teszi az ügyintézést e beruházások esetében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elkészült a Nemzeti Biodiverzitás Stratégia

2014.01.16.

Elkészült a 2014-2020-as fejlesztési ciklusra szóló, a biológiai sokféleség megőrzését célul tűző Nemzeti Biodiverzitás Stratégia, amely még az Országgyűlés jóváhagyására vár - hangzott el a Be-Natur nevű, nemzetközi természetvédelmi projekt záró-konferenciáján Tihanyban csütörtökön.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Hunext Kft. Rábapaty IV. bányája környezetvédelmi engedélyt kapott

2014.01.15.

A Hunext Kft. „Rábapaty IV. kavics” védnevű bányájára vonatkozó környezeti hatásvizsgálati dokumentáció elkészítését és hatósági elfogadásában való közreműködést az Enviroinvest Zrt. sikeresen teljesítette.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres volt a környezeti kármentesítés

2014.01.15.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Ipacsfa úti telephelyén feltárt szénhidrogén szennyeződés környezeti kármentesítése sikeresen befejeződött. A kármentesítést Enviroinvest Zrt. és partnerei végezték el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Veszélyes anyagot talált gyermekruhákban a Greenpeace

2014.01.14.

Veszélyes vegyi anyagot talált vezető ruhamárkák gyermekeknek gyártott ruháiban és cipőiben a Greenpeace - közölte a környezetvédő szervezet az MTI-vel kedden.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Felszín alatti víz monitoring, figyelőkutak vizsgálata, éves jelentések

2013.12.20.

Ismét sikeresen hajtotta végre minden megbízója részére a második féléves felszín alatti víz monitoring vizsgálatokat és az eredményekről elkészítette a hatósági előírásoknak megfelelő éves jelentéseket az Enviroinvest Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Stratégiai együttműködés a VM és a Magyar Természetjáró Szövetség között

2013.12.19.

Stratégiai partnerségi és együttműködési megállapodást kötött a Vidékfejlesztési Minisztérium a Magyar Természetjáró Szövetséggel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Illés Zoltán: általánosságban kedvező Magyarország környezeti állapota

2013.12.16.

Magyarország környezeti állapota általánosságban kedvező, de vannak olyan területek, amelyek esetében indokolt a fokozott figyelem - jelentette ki a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn Budapesten újságírók előtt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Háromezer fát ültettek idén újszülötteknek 2013. december 10.

2013.12.10.

A Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!" - akció keretében idén közel háromezer, a mozgalom indítása óta több mint tízezer facsemetét ültettek már el - ismertette kedden a gemenci erdőgazdaság.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Korszerűsítik a környezetügyi informatikai rendszereket

2013.11.28.

Összekapcsolódnak a környezetügyi ágazatban használt információs rendszerek, korszerűbb lesz a környezeti adatokat nyilvántartó rendszer és a légszennyezettségi mérőhálózat három uniós fejlesztés megvalósításával, amelynek projektindító rendezvényét csütörtökön tartották a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kaposváron bemutatták a balatoni kutatások eddigi eredményeit

2013.11.22.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság (MRTT) XI. Vándorgyűlésén, Kaposváron mutatták be pénteken annak az uniós projektnek az eddigi eredményeit, amelyben természettudományi, társadalomtudományi és folyamatmérnöki kutatócsoportok közösen vizsgálják a Balaton vízminőségét, természetvédelmét és környezetgazdálkodását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Erőmű Zrt. ajkai salak-pernye kazetták egységes környezethasználati engedélyének sikeres felülvizsgálata

2013.11.22.

A Bakonyi Erőmű Zrt. ajkai zagykazettákra vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata sikeres volt és a Zrt. megkapta az új egységes környezethasználati engedélyét. Az Enviroinvest Zrt. és az Ökono 2000 Kft. készítette el a felülvizsgálati dokumentációt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Petri Mezőgazdasági Szövetkezet kármentesítési monitoring záródokumentáció

2013.11.21.

A Petri Mezőgazdasági Szövetkezet kármentesítési monitoring záródokumentáció készítése sikeresen elkészült az Enviroinvest Zrt. által.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Vasi Minerál Kft. Rábapaty I. bányája új környezetvédelmi engedélyt kapott

2013.11.20.

A Vasi Minerál Kft. „Rábapaty I. kavics” védnevű bányájára vonatkozó környezeti hatásvizsgálati dokumentáció elkészítését és hatósági elfogadásában való közreműködést az Enviroinvest Zrt. sikeresen teljesítette.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Barna zsezséket gyűrűztek meg a nyíregyházi Szelkó-tónál

2013.11.19.

Magyarországon ritka, barna zsezse madarakat gyűrűztek meg a nyíregyházi Szelkó-tónál, amelyek Észak-Európából jöttek telelni a nyírségi vizes területre.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A madárvédelem gyakorlati tudnivalóit összegzi egy új kiadvány

2013.11.18.

A mindennapi madár- és környezetvédelmi munkában nyújt segítséget a Madárbarátok könyve című új kiadvány.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elkészült a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program

2013.11.15.

Elkészült a 4. Nemzeti Környezetvédelmi Program, amelynek célja a fenntartható fejlődéshez szükséges környezeti feltételek biztosítása - mondta Tóth Katalin, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára pénteken Budapesten, a készülő új programot tárgyaló konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A következő uniós költségvetési ciklusban komoly kárelhárítási programok indulhatnak

2013.11.13.

A Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára lát esélyt arra, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban komoly kárelhárítási programok induljanak Magyarországon.

tovább a környezetvédelmi hírre »

VM: nő a lakosság környezettudatossága, nagy siker a TeSzedd!

2013.10.31.

Sikeresen zárult az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akció, ez is utal arra, hogy egyre környezettudatosabb a magyar lakosság - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tüzépker Zrt. pápai telephelyén feltárt szénhidrogén szennyezés kármentesítési monitoring záródokumentáció

2013.10.24.

A Tüzépker Zrt. pápai telephelyén kármentesítési monitoring záródokumentáció készítése sikeres volt, így lezárásra került a négy éven át tartó talajvíz kármentesítési monitoring. A kármentesítési monitoring záródokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Természeti erőforrások jobb kihasználását javasolják tudományos testületek

2013.10.17.

Az ország természeti erőforrásainak jobb kihasználását, fokozottabb igénybevételét javasolja a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület, és a Társadalmi Egyesülések Országos Szövetsége - közölték a szervezetek csütörtökön az MTI vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Legalább tíz évre adható egységes környezethasználati engedély

2013.10.11.

A környezeti hatásvizsgálatról szóló kormányrendelet kiegészül azzal a szabállyal, hogy az egységes környezethasználati engedély meghatározott időre, de legalább 10 évre adható meg, igaz, az engedélyben foglalt követelményeket 5 évente felül kell vizsgálni - a módosító rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Víz-világtalálkozó: ötvenöt százalékkal nőhet a világ vízigénye 2050-ig

2013.10.10.

Ötvenöt százalékkal nőhet a világ vízigénye 2050-ig a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján - mondta Helen Mountford, az OECD Környezetvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese csütörtökön, a Budapesti Víz Világtalálkozó harmadik napján tartott előadásában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ma kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó

2013.10.08.

2012 júniusában a Rió+20 ENSZ Fenntartható Fejlődési Konferencia is megerősítette a víz horizontális jelentőségét a fenntartható fejlődésben. A tanácskozáson a magyar delegációt Áder János köztársasági elnök vezette, aki üdvözlő beszédében bejelentette, hogy Magyarország 2013-ban világkonferenciát rendez a víz és szanitáció témakörében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

VM: hamarosan a kormány elé kerül a vízstratégia

2013.09.21.

Elkészült a nemzeti vízstratégia, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerülhet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szombaton az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hulladékgazdálkodási engedély-kérelmi tervdokumentáció készítése az AJKA-ÖKO Kft. részére

2013.09.16.

Az AJKA-ÖKO Városüzemeltetési és Vagyonkezelési Kft. egységes környezethasználati engedélye hulladékgazdálkodási vonatkozású előírásainak részbeni módosítása céljából a szükséges hulladékgazdálkodási engedély-kérelmi tervdokumentáció elkészítését az Enviroinvest Zrt. sikeresen teljesítette.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Győri Enikő: a vízkincs egyszerre előny és felelősség

2013.09.11.

A vízkincs egyszerre jelent előnyt és felelősséget Magyarországnak - mondta Győri Enikő EU-ügyekért felelős külügyi államtitkár a Duna vízgyűjtő-gazdálkodásáról szóló kétnapos nemzetközi konferencián szerdán Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Több víz marad a gemenci Duna-holtágakban

2013.09.08.

Újraéled több Duna-holtág a Gemenc és Béda-Karapancsa térségében, a 2012-ben zárult revitalizációs beruházások eredményeként idén több víz marad a holtágak medrében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Martonyi: az energiabiztonság ma az egyik legnagyobb kihívás

2013.08.26.

Az energiához való biztonságos hozzáférés megteremtése az egyik legnagyobb kihívás, amellyel ma az országoknak szembe kell nézniük - mondta Martonyi János külügyminiszter egy az energiabiztonságról és a diplomáciáról szóló nemzetközi konferencián hétfőn Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Pályázat indul közintézményi napkollektoros fejlesztésekre

2013.08.05.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pályázatot hirdet napenergiát hasznosító rendszerek telepítésére bentlakásos közintézmények kezelésében lévő épületek számára, 2013. augusztus 5-i kezdettel - közölte a szaktárca hétfőn az MTI vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyedülálló kutatóközpont kezdte meg működését Pécsen

2013.08.01.

A világon elsőként hoztak létre nanotechnológiát és vírusokat alkalmazó terápiás központot Pécsen. A létesítményt csütörtökön mutatták be a sajtónak a beruházó Enviroinvest Zrt. vezetői a baranyai megyeszékhelyen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Módosul az építési projektek környezetvédelmi vizsgálata

2013.07.25.

Augusztus elsejétől minden beruházásra el kell készíteni a környezetvédelmi hatástanulmányt, a kormány eltörölte a kivételnek számító alsó küszöbértékeket. Az erről szóló rendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Átveszi az Európai Hulladék Katalógust Magyarország

2013.07.12.

A hulladékjegyzék címet viselő vidékfejlesztési miniszteri rendelet tervezete szó szerint átveszi az Európai Hulladék Katalógust (EWC) - a tervezet a kormány honlapján jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Felszín alatti víz monitoring, figyelőkutak vizsgálata

2013.07.01.

Ismét sikeresen hajtotta végre minden megbízója részére az első féléves felszín alatti víz monitoring vizsgálatokat az Enviroinvest Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

BAT szempontú értékelés

2013.06.27.

A Dorlin-System Kft. az Enviroinvest Zrt.-t bízta meg, hogy készítse el a fejlesztési célú projekt elemek megvalósítást követő BAT (elérhető legjobb technika) szempontok szerinti vizsgálatát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Aláírták a szennyvíz-elvezetési projekt támogatási szerződését

2013.06.25.

Aláírták a Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése elnevezésű projekt támogatási szerződését. A beruházásban 2015-ig 237 kilométernyi csatorna épül a fővárosban és az agglomerációban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Túllépte a tájékoztatási küszöbértéket az ózon koncentrációja Nyíregyházán

2013.06.19.

Túllépte a levegő ózonkoncentrációja az úgynevezett tájékoztatási küszöbértéket szerdán Nyíregyházán - közölte az önkormányzat sajtófőnöke az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az árvíz is téma volt az uniós környezetvédelmi miniszterek luxembourgi tanácskozásán

2013.06.18.

Az elmúlt hetekben Németországban, Csehországban és Magyarországon levonult hatalmas árvíz is téma volt az uniós országok környezetvédelmi minisztereinek keddi luxembourgi tanácskozásán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Üzemi kárelhárítási tervek elkészítése a Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt részére hulladéklerakó telepek vonatkozásában

2013.05.30.

Az Enviroinvest Zrt. elvégezte az FKF Zrt. üzemeltetésében lévő Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ és a Dunakeszi 2. sz. települési szilárd hulladéklerakó üzemi kárelhárítási terveinek felülvizsgálatát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A környezetügy jegyében szakmai együttműködést kötött a tárca a Miskolci Egyetemmel

2013.05.29.

A környezetügyi szakmai képzés támogatása, erősítése érdekében együttműködést kötött a Miskolci Egyetem és a Vidékfejlesztési Minisztérium két háttérintézménye: a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI), valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Telepengedélyek környezetvédelmi tervfejezetének készítése

2013.05.27.

Telepengedélyezési eljárások, telepengedély kérelmek környezetvédelmi tervfejezete az 57/2013. (II.27.) Korm.rendelet alapján. Az Enviroinvest Zrt. több telepengedélyhez kapcsolódó környezetvédelmi tervfejezetet készített.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervek készítése az ENVIROINVEST Zrt-nél

2013.05.20.

Az Enviroinvest Zrt. több közszolgáltatói hulladékgazdálkodási tervet is készített a 438/2012. (XII.29.) Korm. rendelet szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új energetikai előírások lesznek 2018-tól

2013.05.17.

A Kormány egyik most megjelent határozata meghatározza az új energetikai követelményeket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Természetvédelmi terület lett a gigászi szeméttelepből

2013.05.15.

Természetvédelmi terület lett Európa egyik legnagyobb szemétlerakójából, méghozzá olyan, amelyen ritka növény- és állatfajok élnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ombudsman: a kármentesítési eljárások elhúzódása veszélyeztetheti az egészséget

2013.05.13.

Az ombudsman a kormányhoz fordult az ipari tevékenység által szennyezett területek kármentesítésének elhúzódása miatt és az 1996-ban indított kármentesítési program finanszírozása érdekében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vörös lista készül a veszélyeztetett ökoszisztémákról is

2013.05.09.

A kihalással fenyegetett fajok vörös listájának modellje alapján elkészítette a veszélyeztetett ökoszisztémák kritériumrendszerét a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Greenpeace-aktivisták jelképesen védett területté nyilvánították az Északi-sarkot

2013.04.15.

A "Jövő zászlaját" és egy 2,7 millió sarkvidékvédő aláírását rejtő időkapszulát helyeztek el Greenpeace-aktivisták az Északi-sark jege alatt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biztonságosabb és környezetkímélőbb kamionokat szeretne az Európai Bizottság

2013.04.15.

Biztonságosabbá és egyúttal környezetkímélőbbé tenné a kamionokat az Európai Bizottság azzal, hogy engedélyezik, a vezetőfülke lekerekített legyen, a teherautó hátuljára pedig légterelők kerüljenek - közölte hétfőn Siim Kallas, a brüsszeli testület közlekedésért felelős tagja.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres környezeti vizsgálat lefolytatása

2013.04.12.

Csákvár nagyközség településrendezési tervének és helyi építési szabályzatának módosításához szükséges környezeti vizsgálatot sikeresen lefolytatta az Enviroinvest Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A VM korszerűsíti az országos légszennyezettségi mérőhálózatot

2013.03.12.

A levegő minőségének hatékony ellenőrzése érdekében korszerű merőeszközöket és mobil mérőállomásokat telepít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - jelentette be Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetszennyező vegyületek lebontására kezdődnek alapkutatások a Debreceni Egyetemen

2013.02.28.

Elsősorban a gyógyszerek és maradványaik okozta környezetszennyezés ellen dolgoz ki módszereket a Debreceni Egyetem (DE) vezette konzorcium a következő két évben, összesen 900 millió forintból - jelentette be Fábián István rektor csütörtökön a projekt nyitórendezvényén.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bányakapitány: benyújtotta a bányabezárási tervet a Mal Zrt

2013.02.08.

Benyújtotta a halimbai bányaüzem bányabezárási műszaki üzemi tervét a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. - mondta Káldi Zoltán, veszprémi bányakapitány az MTI-érdeklődésére pénteken.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Pekingi szmog: A felelősöket és a megoldást keresik Kínában

2013.02.01.

Ismét homályos, nyomasztó szürkeségre ébredtek a pekingiek szerdán, de a szmog nemcsak a fővárost terítette be, hanem az ország 1,3 millió négyzetkilométernyi területét - közölte a kínai média a környezetvédelmi tárca információi alapján.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A klímaváltozás esetén szükséges környezetvédelmi programról tanácskoznak Egerszalókon

2013.01.24.

A Bükki Nemzeti Park területére kidolgozott, ám klímaváltozás esetén más területeken is alkalmazható környezetvédelmi program megfogalmazása a feladata annak a tanácskozásnak, amely csütörtökön kezdődött Egerszalókon az EU Környezet- és Vízbázis-védelmi programja keretében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szakértő: a környezetszennyezés jogszabályhiány következménye Kínában

2013.01.21.

A megfelelő jogi szabályozás hiányának következménye a rendkívüli kínai környezetszennyezés, ami ellen évtizedekkel ezelőtt kellett volna tenni - nyilatkozta a South China Morning Postnak a kínai környezetvédelmi ügynökség korábbi vezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ új egységes környezethasználati engedélyt kapott

2013.01.15.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központra vonatkozóan egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata után a PRHK megkapta az új módosított egységes környezethasználati engedélyét. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Júliustól startolnak a zöld közbeszerzések

2013.01.10.

A kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó, továbbá a központosított közbeszerzésre feljogosított szervezetek az év második felétől meghatározott körben csak zöld közbeszerzéseket kezdeményezhetnek. Az erről szóló rendelet tervezete a kormány honlapján jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Avar Ajka Kft. hulladéklerakójának egységes környezethasználati engedélyének sikeres felülvizsgálata

2013.01.09.

Az „AVAR AJKA” Városgazdálkodási Kft. hulladéklerakójára vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata sikeres volt és a Kft. megkapta az új egységes környezethasználati engedélyét. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Bioenergia Kft. tüzelőberendezéseinek egységes környezethasználati engedélyének sikeres felülvizsgálata

2013.01.02.

A Bakonyi Bioenergia Kft. tüzelőberendezéseire vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata sikeres volt és a Kft. megkapta az új egységes környezethasználati engedélyét. Az Enviroinvest Zrt. Ökono 2000 Kft. készítette el a felülvizsgálati dokumentációt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hulladéklerakó létesült az inotai hőerőmű zagykazettájában

2012.12.27.

Megkezdte működését a Bakonyi Erőmű Zrt. Inotai Hőerőművének II. számú zagykazettájában, a mintegy hétszázmillió forintos beruházással létesített hulladéklerakó - tájékoztatta a beruházó Partner Depónia Kft. ügyvezetője az MTI-t.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Emelkedett a szállópor-szennyezettség tavaly

2012.11.12.

A legtöbb magyarországi mérőállomáson emelkedő szállópor-szennyezettséget mértek tavaly - mondta az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ukrajna is csatlakozott a Regionális Környezetvédelmi Központ alapító okiratához

2012.11.09.

Eduard Sztavickij ukrán környezetvédelmi minisztere látta el kézjegyével pénteken a Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) alapító okiratát a REC szentendrei központjában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megbírságolták, mert a szemetet az utcai szemetesbe dobta

2012.11.05.

Megbírságoltak egy angliai városban egy szemétszedő élharcost, aki mindennapjait az utcák tisztántartásának szenteli.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi hónap kezdődik a Francia Intézetben

2012.11.03.

Előadások, kerekasztal-beszélgetések, filmvetítések és kiállítások várják az érdeklődőket a Francia Intézet által szervezett környezetvédelmi hónap programjai keretében november 7. és december 6. között.

tovább a környezetvédelmi hírre »

IDC: csökkent tavaly az irodai papírfelhasználás

2012.10.29.

A digitális irodai eszközök által felhasznált papírmennyiség egy százalékkal 3,09 ezer milliárd fénymásoló lapra csökkent 2011-ben az előző évihez képest - írja az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat tanulmánya.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elindult az etetési szezon, segítsük a madarakat!

2012.10.28.

Bár a ház körül is gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészelnék a telet, az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent számukra − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Szigetköz élni, és nem túlélni akar: Húsz éve terelték el a Dunát

2012.10.26.

Pereg a film: holdbéli táj, szárazságtól töredezett föld, kavicssivatag. A Duna elterelése előtt vízzel táplált szigetközi mellékág volt. A TV híradó-részlet 20 évvel ezelőtti. Akkor, 1992 október végén terelték el a Dunát. A jubileum nem ünnepi, nem is ezért emlékeztek meg róla Dunakilitin a folyóért aggódó, s a Szigetköz értékeit menteni akaró térségiek. Sokkal inkább azért, hogy ráirányítsák a figyelmet, eltelt ugyan két évtized, de még ma is aktuális a követelés: vizet a Dunába.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelem: a Bizottság a projektek környezetvédelmi hatásvizsgálatának ésszerűsítésére törekszik

2012.10.26.

Az Európai Bizottság ma új javaslatokat terjesztett elő a környezetvédelmi hatásvizsgálatok szabályozásának ésszerűsítésére. A javaslatoknak az a célja, hogy csökkenjen az adminisztratív teher, és hogy könnyebbé váljon a jelentős projektek lehetséges hatásainak felmérése, anélkül, hogy gyengülnének a meglévő környezetvédelmi biztosítékok. A környezetvédelem a mostaninál magasabb színvonalú lesz, és a vállalkozások harmonizáltabb szabályozási környezetben működhetnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Húsz év óta második legkisebb kiterjedését érte el idén az antarktiszi ózonlyuk

2012.10.25.

Az Antarktisz feletti szezonális ózonlyuk idén a második legkisebb kiterjedését érte el az elmúlt húsz évet tekintve - állapították meg az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA), valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei műholdas méréseik alapján.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Füvesített háztetőkkel a jó levegőért

2012.10.18.

A háztetők füvesítése bizonyos mértékig javíthatná a városok levegőjének minőségét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Könyvajánló, nem csak gyerekeknek

2012.10.14.

Megjelent Bencze Bori Lépten-nyomon az erdőben című környezetvédelmi mesekönyve. Héttöl hetvenhét éves korig.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Élőhely rehabilitáció az Erdőtelki Arborétumban

2012.10.10.

Komplex élőhely rehabilitáció kezdődik Magyarország örökzöldekben leginkább bővelkedő arborétumában, a Heves megyei Erdőtelken - jelentette be szerdán az arborétumot fenntartó gyöngyösi Károly Róbert Főiskola rektorhelyettese.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Energiatakarékos látogatóközpontot avatnak a vácrátóti botanikus kertben

2012.10.06.

A megújuló energiával való ésszerű gazdálkodás, illetve a környezettudatos gondolkodás áll a vácrátóti botanikus kert vasárnapi rendezvényeinek középpontjában. Felavatják a Karbonház névre keresztelt új látogatóközpontot, amelyben Túl nagy lábon élünk címmel állandó kiállítás nyílik.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Módosult a védett és fokozottan védett fajok körét meghatározó miniszteri rendelet

2012.10.05.

Módosult a Magyarországon védett és fokozottan védett fajok köre - derül ki a Vidékfejlesztési Miniszter rendeletéből, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Növelik a szennyvíztisztítás hatásfokát Pécsen

2012.10.01.

Növelik a szennyvíztisztítás hatásfokát Pécsen: az október közepén kezdődő és jövő tavaszra befejeződő fejlesztésre 100 millió forintot költ a helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ombudsman: nincs előrelépés a környezetvédelmi célú ingatlan-nyilvántartás bejegyzésében

2012.10.01.

Az ombudsman szerint bár a vonatkozó törvény előírja, 2010 óta nincs előrelépés a védett természeti területek, környezetvédelmi célú korlátozások és tilalmak ingatlan-nyilvántartási bejegyzésében - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nyolcmillió frankos svájci támogatás környezetvédelmi projekt

2012.09.26.

A biodiverzitás, a társadalmi, gazdasági és ökológiai szempontok összehangolása érdekében 8,17 millió svájci frank támogatást nyújt Svájc az uniós felzárkózást segítő Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében, hat magyarországi természetvédelmi program megvalósítására - jelentette be kedden, a Heves megyei Felsőtárkányban a koordinációt végző Nemzeti Fejlesztési ügynökség főosztályvezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőmű egységes környezethasználati engedélyének sikeres felülvizsgálata

2012.09.25.

Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőműre vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tárgyában az eljárás lezárult. Az Erőmű megkapta egységes környezethasználati engedélyét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Továbbra sem megoldott az egészségre káros légszennyező anyagok problémája az unióban

2012.09.24.

Bár az Európai Unió az elmúlt évtizedben több szennyezőanyag tekintetében visszaszorította a kibocsátást, az eddigi eredmények nem kielégítőek - mondta Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) ügyvezető igazgatója hétfőn Brüsszelben, a témában készített idei EEA-tanulmány főbb megállapításait ismertetve.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A környezettudatosságot népszerűsítő kampánysorozat indul csütörtökön

2012.09.18.

Az öko-építészetet, az energia- és víztakarékosság, a hulladékcsökkentés lehetőségeit és a környezetbarát tisztítószereket mutatja be az Expedíciózz a háztartásban című környezetvédelmi kampánysorozat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Több mint ötven engedély kell a mecseki uránbányászathoz

2012.09.18.

Az esetleges kedvező kormányzati döntés után több mint ötven engedély szükséges a mecseki uránbányászat újraindításához - mondta a Wildhorse Energy Hungary Kft. főgeológusa kedden Pécsen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Wildhorse: nem veszélyeztetné a vízbázisokat a mecseki uránbánya

2012.09.13.

A Wildhorse Energy Hungary Kft. szerint nem veszélyeztetné a környék vízbázisait a mecseki uránbányászat újjáélesztése.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Csapvízre szoktatják az olaszokat

2012.09.10.

Csapvizet és szénsavas vizet kínálnak az egész Olaszországban gombamód szaporodó úgynevezett Vízházak; az utcai kutak a környezetszennyező műanyag palackokról akarják leszoktatni az olaszokat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elindult az első Európai Polgári Kezdeményezés

2012.09.05.

Elindult kedden az első Európai Polgári Kezdeményezés (EPK), amelynek előterjesztői azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság alkosson jogszabályt arról, hogy emberi jogként ismeri el a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférést.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Stratégia készül az épületállomány energetikai állapotának javítására

2012.08.29.

Nemzeti épületenergetikai stratégiát készít 2013 nyarára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával - közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Heti Válasz: Szerdán lemond Fülöp Sándor ombudsmanhelyettes

2012.08.29.

A Heti Válasz szerint szerdán benyújtja lemondását az Országgyűlés elnökének Fülöp Sándor, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese, aki döntését azzal indokolja, hogy a jogszabályi és hivatali körülmények miatt érdemben nem tudja ellátni a feladatát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Már lehet pályázni a fűtési rendszerek korszerűsítésének támogatásáért

2012.08.28.

Hétfőtől lehet pályázni támogatásért fűtési rendszerek korszerűsítésére. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium költségvetési forrásból meghirdetett konstrukciójára a 864,4 millió forintos keret kimerüléséig lehet pályázatot benyújtani - hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a minisztérium.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új szabályozás a fényszennyezés visszaszorítására

2012.08.26.

Új szabályozás lépett életbe a fényszennyezés visszaszorítására az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet(OTÉK) augusztusban hatályba lépett módosításával.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Gördülékenyebbek lesznek a környezetvédelmi eljárások

2012.08.24.

Hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb lesz a környezeti hatásvizsgálattal és az egységes környezethasználati engedélyezéssel kapcsolatos ügyintézés. Az eljárásról szóló rendelet módosítása összhangban áll azzal a kormányzati szándékkal, amely az ügyfélbarát közigazgatás kiépítését tűzte ki célul. Közlemény.

tovább a környezetvédelmi hírre »

WWF: biztonságosabb és olcsóbb is a környezetkímélő autózás

2012.08.21.

A magyarországi cégek saját bevallásuk szerint kiemelten fontos problémának tartják az éghajlatváltozást, de az autóflottájukkal kapcsolatos döntéseknél kisebb súllyal esnek latba a környezeti szempontok - derül ki egy felmérésből, amelyben a cégek autóhasználatát vizsgálták.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Többet spórol, aki tudatosan fogyaszt

2012.08.16.

Egy kanadai kutatás szerint már igen látványos eredmények érhetők el az energiatakarékosság területén azokban a háztartásokban, ahol tudatosan fogyasztják az energiát. A kutatásban résztvevők átlagosan 9%-kal csökkentették felhasználásukat. Azokban a háztartásokban pedig, ahol elektromos árammal melegítik a vizet, átlagosan kb. 17%-ot tudtak megtakarítani.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tervezéskor vizsgálni kell az épület alternatív energiaellátását

2012.08.14.

Az épületek tervezésekor a jövőben kötelezően meg kell vizsgálni az alternatív energetikai rendszerek alkalmazásának lehetőségét. Az ezer négyzetméteresnél nagyobb középületeknél 2013. január 9-től, az egyéb épületek esetében 2013. július 9-től vezetnék be a felújítások és bővítések esetén is érvényes kötelezettséget a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent belügyminiszteri rendelet szerint.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Nabucco magyarországi szakasza megkapta az utolsó környezetvédelmi engedélyt is

2012.08.14.

A Nabucco gázvezeték magyarországi szakasza - amely 384 kilométer hosszan szeli majd át az országot - megkapta az utolsó szükséges környezetvédelmi engedélyt is, ezzel Magyarország az első Nabucco-ország, amely sikeresen befejezte az engedélyeztetési eljárást - közölte a Nabucco Konzorcium kedden.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nem ismerjük a környezetvédelmi jelöléseket!

2012.08.03.

Az emberek nagy többsége egyáltalán nincs tisztában a termékeken szereplő, környezetvédelmi információt hordozó logók jelentésével, a környezettudatosság fő támaszai pedig a közepesen keresők közül kerülnek ki − derült ki egy friss felméréséből.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kármentesítik a szigetszentmiklósi Bucka-tavat

2012.08.02.

Hamarosan megkezdődik a szigetszentmiklósi Bucka–tó és környékének környezetvédelmi kármentesítése, miután a városi önkormányzat az uniós kohéziós alapból, valamint költségvetési forrásból 4 milliárd 770 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert e célra – közölte a polgármesteri hivatal kommunikációs referense csütörtökön az MTI - vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vízellátást veszélyeztető gleccserolvadás

2012.08.01.

Bizonytalanná teszi a gleccserek olvadása Közép-Ázsia vízellátását. Olvadékvíz nélkül az emberek a bizonytalan nyári esőkre lesznek utalva. Svájci kutatók szerint a vízhiány a régió politikai ellentéteinek kiéleződését is eredményezheti.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az energiahatékony épületek arányának növelésén alapul az Európai Bizottság új építőipari stratégiája

2012.07.31.

Stratégiát dolgozott ki az Európai Bizottság az építőipar fellendítésére, annak érdekében, hogy az ágazat "újult erőre kapjon mint a munkahelyteremtés és általánosságban a gazdaság fenntartható fejlődésének mozgatórugója".

tovább a környezetvédelmi hírre »

Minimális az esélye a verespataki bányanyitásnak

2012.07.30.

Minimálisnak tartotta a verespataki aranybánya megnyitásának valószínűségét Remus Cernea, a román miniszterelnök környezetvédelmi tanácsadója, aki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem pódiumbeszélgetésén vett részt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A heves viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását

2012.07.27.

A globális felmelegedéssel gyakoribbá váló heves nyári viharok felgyorsíthatják az ózonréteg károsodását - erre a következtetésre jutottak amerikai kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Iszapömlés: Bányakapitány: nem szürke salakpernyével fedték le a tározókat

2012.07.25.

Nem szürke salakpernyével fedték le az ajkai vörösiszap-tározókat, hanem a mezőgazdasági területek mentesítéséből származó termőfölddel, megalapozatlan és tárgyi tévedést tartalmaz az ezzel ellenkező állítás - közölte a veszprémi bányakapitány kedden az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Iszapömlés: Az ÁNTSZ és a zöldhatóság is vizsgálódik a károsultak levele alapján

2012.07.24.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) megkezdi az Esélyt az Életre a Vörösiszap Után Egyesület panaszlevelében foglaltak kivizsgálását, a zöldhatóság pedig szerdán hatósági ellenőrzést tart a Mal ajkai telephelyén, hogy megállapítsa: a gallium-előállítási technológia megfelel-e az egységes környezethasználati engedélyben foglaltaknak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Wildhorse: nem kénsavat használnának a mecseki urán kinyeréséhez

2012.07.23.

A félelmek alaptalanok, nem alkalmaznának kénsavas technológiát a tervezett pécsi uránbányában - közölte a Wildhorse Energy Hungary Kft. hétfőn az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Civil szerveződés alakult a mecseki uránbányák esetleges újranyitása ellen

2012.07.20.

Ellenzik a mecseki uránbányák esetleges újranyitását azok a civilek, akik neMecsek Mozgalom néven alakítottak szerveződést csütörtökön Pécsen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hárommilliárd forintos beruházásból épül biogázüzem Tatabányán

2012.07.20.

Csaknem egymilliárd forintot nyert az Új Széchenyi Terv uniós pályázatán egy biogázüzem megvalósítására a tatabányai önkormányzat, az AVE Tatabánya és az AVE Magyarország közös projekttársasága; a beruházáshoz az AVE kétmilliárd forinttal járul hozzá - hangzott el a napokban kezdődő építkezés helyszínén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Természetvédelmi beruházásokra mintegy 270 millió euró EU-finanszírozás

2012.07.20.

Jóváhagyta 202 új projekt finanszírozását az Európai Unió LIFE+ természetvédelmi programjának keretében az Európai Bizottság pénteken.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Toxikus algák szaporodnak a melegedő európai tavakban

2012.07.18.

Egyre jobban elszaporodnak az ártalmas vérvörös algák az európai tavakban a globális felmelegedés miatt - írták svájci kutatók a Nature Climate Change című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új EU-szabályozás lépett életbe az élőlényekre ártalmas termékekről

2012.07.17.

Új szabályozás lépett hatályba az Európai Unióban kedden az úgynevezett biocid termékekről.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Veszélyben az ivóvízkészleteink és a termőföldeink

2012.07.16.

A kavicsbányászat következtében a Pesti-síkságon összesen több mint 2000 hektár kiterjedésű nyílt víztükör párologtatja a talajvizet. A többletpárolgásból adódó veszteség – 15-20 ezer köbméter naponta – már meghaladja egy közepes város ivóvízszükségletét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Védelmet kap a vízi éden!

2012.07.12.

Tegnap elfogadták a Dráva horvát és magyar oldalának bioszféra rezervátummá jelölését az UNESCO e héten zajló konferenciáján. A párizsi esemény fontos mérföldkő azon az úton, amely a Dráva, a Duna és a Mura mentén öt ország területére kiterjedő védett terület megalapításához vezet. Ez azért is nagy eredmény, mert hazánk területén 1980 óta nem alapítottak bioszféra rezervátumot.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Épületenergetikai tanúsítás elvégzését és épület energetikai tanúsítvány elkészítését vállaljuk

2012.07.12.

Az Enviroinvest Zrt. mérnökei letették az épületenergetikai tanúsító vizsgát és vállalják az épületenergetikai tanúsítás elvégzését és az épület energetikai tanúsítvány elkészítését Pécs és Budapest vonzáskörzetében. Az épület energetikai tanúsítvány szükséges a legtöbb tulajdon-átruházáshoz vagy bérbeadáshoz.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biogáz üzem épül Solton

2012.07.12.

Mintegy egymilliárd forintból épül meg Solton a térségben keletkező mezőgazdasági hulladékokat hasznosító biogáz üzem - közölte a Solti Biogáz Kft. csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az EP petíciós bizottság alapos mérlegelésre szólította fel Romániát Verespatak ügyében

2012.07.12.

A romániai hatóságoknak minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról, és tiszteletben kell tartaniuk az EU valamennyi idevonatkozó irányelvét - áll abban a jelentésben, amelyet az Európai Parlament (EP) petíciós bizottsága csütörtökön fogadott el Brüsszelben a testület romániai tényfeltáró látogatásának eredményeiről.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Föld romlásának planetáris határai: Vitatható küszöbök

2012.07.06.

Ha kifeszítünk egy rugót, majd elengedjük, visszaugrik eredeti formájába. Ha tovább húzzuk, még mindig visszaugrik - egészen addig, amíg egyszer csak hirtelen el nem veszti ezt a képességét. Ami addig rugó volt, haszontalan görbe drótdarabbá válik. Dióhéjban összefoglalva a tudósok egy része attól tart, hogy pontosan ez történhet a Földdel, ha különböző rendszereit úgy túlfeszítik, mint a példában szereplő rugót.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Fából nyerhető biodízel egy gomba segítségével

2012.07.05.

Mintegy 300 millió éve, meglehetősen hirtelen befejeződött a kőszén felhalmozódása. A kutatók úgy vélekednek, hogy ezért a fehérrothadást okozó gombák okolhatók, az általuk termelt enzim ugyanis elbontja a kőszénképződéshez szükséges lignint - a felismerés elvezethet egy olyan eljáráshoz, amellyel akár fából is nyerhető dízelüzemanyag.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Legkevesebb hat év múlva nyithatna a mecseki uránbánya

2012.07.01.

A beruházást támogató döntések esetén is legalább hat évre lenne szükség egy új mecseki uránbánya megnyitásához - mondta a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pénteken Pécsen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Átadták az első ökobuszt Zalaegerszegen

2012.06.28.

Átadták az első ökobuszt Zalaegerszegen, a helyi járatként közlekedő autóbusz üzemanyaga a Zalavíz Zrt. zalaegerszegi szennyvíztisztító telepén, szennyvíziszapból előállított biometán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Rio+20-WWF: fenntartható jövő helyett helyben járás

2012.06.26.

A WWF Magyarország a fenntartható jövő felé vezető lépéseket sürgetné, azonban úgy tűnik, sem Magyarország, sem a világ nem képes valódi változásokra a Föld állapotának megőrzése érdekében - állapítja meg a WWF Magyarország keddi, a Rio+20 fenntarthatósági konferencia kapcsán kiadott közleménye.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az ombudsman a zajvédelem újraszabályozását javasolja

2012.06.26.

Az alapvető jogok biztosa a zajvédelem újraszabályozását szorgalmazza, javaslatait a vidékfejlesztési miniszternek is elküldte, aki a javaslatok többségét nem támogatta.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Mágneses emulzióval tisztíthatják meg az olajszennyezéseket

2012.06.22.

Mágneses emulziót képes létrehozni egy új anyag, amelyet brit kutatók fejlesztettek ki, és amely forradalmasíthatja a kémiai ipart, egyebek között eltüntethetik vele az olajszennyezéseket - közölte a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezeti hatásvizsgálati irányelv: néhány hónapon belül kész a magyar szabályozás

2012.06.21.

A magyar kormány minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy pótolja az Európai Bizottság által kifogásolt hiányosságokat a környezeti hatásvizsgálati irányelv átültetésével kapcsolatban, a szabályozás néhány hónapon belül megszületik - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű bővítését

2012.06.18.

Kiemelt fontosságú beruházásnak nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új blokk, illetve blokkok megvalósítását. Az erről szóló kormányhatározat hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Dugódíjak és-tervek Európában

2012.06.18.

A Budapesten tervezett dugódíjjal kapcsolatban az MTI összeállítást készített arról, hogy az európai nagyvárosokban hogyan oldják meg a forgalom és a környezetszennyezés csökkentését. Elsőként a londoni példa alapján, hiszen ez a város úttörő szerepet játszott a nagyvárosi behajtási díj meghonosításában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi rajzpályázat eredményhirdetése és kiállítás

2012.06.13.

Az Enviroinvest Zrt. környezetvédelmi tanácsadás üzletága környezetvédelmi rajzpályázatot hirdetett alsó tagozatos általános iskolások részére. A jelentkező gyerekek rajzban fogalmazhatták meg, mit tudnak tenni környezetük védelme érdekében. A pályázatra 105 db nagyon szép alkotás érkezett.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi rajzpályázat közönségdíjas alkotásának kiválasztása

2012.06.08.

Az Enviroinvest Zrt. környezetvédelmi tanácsadás üzletága környezetvédelmi rajzpályázatot hirdetett alsó tagozatos általános iskolások részére. A jelentkező gyerekek rajzban fogalmazhatták meg, mit tudnak tenni környezetük védelme érdekében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vezetőváltás két zöldhatóság élén

2012.06.05.

A vidékfejlesztési miniszter felmentette az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, valamint a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóját. Németh Zoltán és Laki Zoltán pénteken vette át a felmondását. A miniszter rajtuk kívül még három felügyelőségi munkatársnak: két igazgató-helyettesnek és egy gazdasági igazgató-helyettesnek mondott fel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása a VDSZ szerint

2012.05.25.

Családok tízezreinek megélhetését veszélyeztetné az ajkai timföldgyár esetleges leállása - állítja a vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke annak kapcsán, hogy a környezetügyért felelős államtitkár kilátásba helyezte az üzem bezárását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tízéves a Madárbarát kert program

2012.05.24.

Mintegy ötezren csatlakoztak már a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén tízéves jubileumát ünneplő Madárbarát kert programjához.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Iszapömlés, Illés Zoltán: bezárathatja az állam az ajkai timföldgyárat

2012.05.23.

Ha a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem tesz eleget a bányakapitányság felszólításának és nem akadályozza meg a vörösiszap-tározók kiporzását, akkor az állam végső esetben akár be is zárathatja az ajkai timföldgyárat - mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára szerdán az MTI-nek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Világszerte jobbnak ítélik a levegő minőségét, mint a vízét

2012.05.22.

A Gallup 140 országra kiterjedő felmérése szerint az emberek a legtöbb országban jobbnak értékelik a levegő minőségét élőhelyükön, mint az elérhető víz minőségét. Magyarországon a két adat közel megegyezik.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lézerfénnyel az irodai papírok takarékosabb felhasználásáért

2012.05.22.

Angol mérnökök kifejlesztettek egy új eljárást, amellyel eltüntethetők a fénymásolt és kinyomtatott papírokra felvitt festékanyagok.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyar rekorddal zárult a Shell Eco-marathon európai versenye

2012.05.21.

A magyar csapatok ismét kiemelkedő teljesítményt nyújtottak mindkét kategóriában az idei, 28. Shell Eco-marathon Europe versenyen, amelyet május 17. és 19. között rendeztek a hollandiai Rotterdamban 124 ország 200 csapata részvételével.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Zöldövezet program: már budapesti társasházak is pályázhatnak

2012.05.21.

Budapesti társasházak közösségei is pályázhatnak ezentúl a Zöldövezet elnevezésű programra, amely hat éve segíti a civil kezdeményezéseket, hogy környezetüket közösségi akció keretében szebbé és zöldebbé alakítsák.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Holt-tenger megmentéséért küzdenek a természetvédők az Európai Unió támogatásával

2012.05.19.

A területének mára egyharmadát elveszítő Holt-tenger megmentéséért küzdenek a természetvédők, akik a hét végén indítják útjára azt az európai uniós támogatással megvalósuló kezdeményezést, amely a környezeti és történelmi szempontból is egyedülálló régió felélesztését tűzte ki céljául.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kiporzás Kolontáron: nem a technológia, hanem a tározók fedetlensége a legnagyobb gond

2012.05.18.

Nem a száraz technológia, hanem a tározók fedetlensége okozza a legnagyobb gondot Kolontár külterületén, ahol a napokban a viharos erejű szél miatt újból extrém magas szállópor (PM 10) koncentrációt mutatott ki a zöldhatóság február vége óta üzemelő mérőállomása - mondta a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség levegőtisztaság-védelmi laboratóriumának vezetője pénteken az MTI érdeklődésére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szakértők szerint a Balaton viselkedése megváltozott

2012.05.18.

Miközben a Balaton "viselkedése" megváltozott, az ország szinte semmit sem költ az ezzel kapcsolatos kutatásokra, holott fel kellene készülni arra, hogy pár évtized múlva növekszik a szárazság, ami kihathat az érzékeny, sekély víz üdülő-tóként való hasznosítására - hangzott el azon a szakmai napon, amely a Balatonnal kapcsolatos sürgetővé vált kérdéseket feszegette.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Zöld irányba folynak az EU pénzek?

2012.05.18.

Az Európai Unióból hazánkba folyósított operatív program-támogatásokat jó eséllyel zöld beruházásokra fordítják 2012 és 2014 között. Az Unió közlekedési igazgatósága viszont a hajózás fejlesztését látja fontosabbnak. A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ezért levélben sürgette az Európai Bizottságot, hogy engedélyezze az uniós források átcsoportosítását a közlekedési programból energiahatékonysági célokra.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Korszerű talajkutató laboratóriumot alakítottak ki Szegeden

2012.05.17.

A talajba kerülő szennyező anyagok terjedésének modellezésére, illetve az ártalmatlanításra használt módszerek hatékonyságának vizsgálatára alkalmas korszerű talajkutató laboratóriumot alakítottak ki uniós támogatással a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. szegedi biotechnológiai intézetében – jelentette be Kiss István intézetigazgató csütörtökön a Tisza-parti városban.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Háztartásokban használt vegyületek kockázataira figyelmeztet az Európai Környezetvédelmi Ügynökség

2012.05.11.

Egészségügyi problémák sorát, így rákot, csökkent termékenységet, elhízást okozhatnak egyes vegyületek, amelyek számos gyakran használt háztartási vegyszerben, kozmetikumban és gyógyszerben megtalálhatók - derül ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) állásfoglalásából (www.eea.europa.eu/pressroom).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Befejezte küldetését a Föld-figyelő műhold

2012.05.10.

Európai Űrügynökség (ESA) bejelentette, hogy befejezte küldetését Envisat nevű műholdja, amellyel tíz év szolgálat után április 9-én szakadt meg a kapcsolat. A műhold 70 ország négyezer környezetkutató programját segítette adatokkal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új adatokkal bővült a szennyezés-kibocsátási nyilvántartás

2012.05.09.

Ipari üzemek szennyezőanyag-kibocsátási, valamint hulladékelszállítási adatait teszi közzé a vidékfejlesztési tárca a magyar PRTR honlapon. A minisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy a környezeti adatokat a nyilvánosság megismerje, ezekhez az információkhoz bárki hozzáférhessen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bővül a kétéltű és hüllő leltár

2012.05.08.

Az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezési Program egy évvel ezelőtti indulása óta 300 önkéntes már több mint 5 ezer adatot szolgáltatott hazánk kétéltű- és hüllő faunájának elterjedéséről.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi rajzpályázat

2012.05.07.

Az Enviroinvest Zrt. környezetvédelmi tanácsadás üzletága környezetvédelmi rajzpályázatot hirdet alsó tagozatos általános iskolások részére. A pályázat témája: „Te mit tudsz tenni a környezetért?”

tovább a környezetvédelmi hírre »

VM: 250 Natura 2000 területhez készül fenntartási terv

2012.05.04.

A Darányi Ignác Terv vidékfejlesztési programjának támogatásával közel kétszázötven Natura 2000 területre készülhet fenntartási terv - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Balatoni Szövetség: szemléletváltásra van szükség a Balatonnál

2012.05.03.

Alapvető szemléletváltásra van szükség a balatoni üdülőrégió táj- és vízgyűjtő használatban, valamint a tó vízszintszabályozásban - mondta Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője csütörtökön, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnökségi ülésén Keszthelyen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Jogi szakvélemény: le kell állítani a verespataki bányaprojekt engedélyezését

2012.05.03.

A verespataki bányaprojekt engedélyezési eljárásának leállítását javasolják a környezetvédelmi tárca jogászai - közölte csütörtökön a Mediafax hírügynökséggel Korodi Attila, az ügyvivőként működő, leváltott Ungureanu-kabinet környezetvédelmi minisztere.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Motoros siklóernyővel berepült egy Greenpeace-aktivista egy franciaországi atomerőmű területére

2012.05.02.

Motoros siklóernyővel körberepülte egy Greenpeace-aktivista szerdán a Franciaország középső részén található bugey-i atomerőművet, füstbombát helyezett el az egyik reaktor tetején, majd a létesítmény területén landolt, ahol azonnal őrizetbe vették - közölte a helyi csendőrség. Néhány órával később egy másik atomerőmű, a civaux-i létesítmény területére is behatolt egy személy.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Oroszország: Jócskán alábecsülték az Angarába ömlött olaj mennyiségét

2012.05.02.

Több mint százszorosan alábecsülték az orosz illetékesek a szibériai Angara folyón múlt héten történt dízelolaj-szennyezés mértékét - közölte szerdán az érintett Irkutszk megye vezetése.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ősborókás terület ég a Kiskunsági Nemzeti Parkban

2012.04.29.

A Kiskunsági Nemzeti Park területén több száz hektárnyi területen ég az ősborókás, a tűzoltók a honvédségtől is segítséget kaptak az oltáshoz – mondta az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője az MTI-nek vasárnap.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a bakonybéli Pannon Csillagda

2012.04.28.

Vasárnaptól fogadja a látogatókat a Pannon Csillagda, Közép-Európa legkorszerűbb csillagászati élménycentruma, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park új bemutatóhelye Bakonybélben.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón: Európa legnagyobb édesvízi akváriuma

2012.04.27.

Európa legnagyobb, mintegy egymillió literes édesvízi akváriumrendszere is helyet kapott a Tisza-tavi Ökocentrumban, amelyet pénteken avattak fel a Heves megyei Poroszlón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium

2012.04.24.

Öntözési hivatal létrehozását kezdeményezi a Vidékfejlesztési Minisztérium, mert a mezőgazdaság céljainak eléréséhez hatékonyabb, korszerűbb öntözésre van szükség - közölte Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára kedden egy budapesti vízgazdálkodási konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Stratégiai kérdés a korszerű vízgazdálkodás

2012.04.24.

Az agrárgazdaság, a vidékfejlesztés és a vízgazdálkodás összefüggéseiről rendezett konferenciát a vidékfejlesztési tárca Célkeresztben a vízgazdálkodás címmel. A rendezvényen az egyes ágazatok államtitkárai: Czerván György, Illés Zoltán és V. Németh Zsolt tartottak tájékoztatót az eddig elért eredményekről, a stratégiai feladatokról és az egyes szakterületek kihívásairól.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A környezetbarát megoldásokat népszerűsítette a vidékfejlesztési tárca a Föld Napján

2012.04.21.

A fenntarthatóság jegyében a kormányzat törekszik olyan helyzetbe hozni az embereket, illetve a vállalkozásokat, hogy a környezetbarát megoldásokat választhassák - mondta Illés Zoltán a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Föld napi központi rendezvényén szombaton Budapesten az MTI-nek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Programok a Föld napján országszerte

2012.04.20.

Egyes helyeken szemétszedéssel és takarítással, máshol kerékpáros felvonulással, koncertekkel és ügyességi vetélkedőkkel ünneplik a Föld napját vasárnap országszerte.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Veszélyben hazánk legnagyobb vadonja

2012.04.19.

A 2011-es körzeti erdőtervezés során az erdőgazdálkodóknak és a hivatalos természetvédelmi szerveknek nem sikerült egyezségre jutni a közel ezer hektáros Csarna-völgy háborítatlanságának fenntartásáról. Az állami tulajdonú erdőterület az országban egyedülálló módon harminc éve érintetlen, mégis hamarosan újra sor kerülhet a fakitermelésre.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Újabb százezer kínainak kell elhagynia otthonát a Három Szoros víztározó miatt

2012.04.19.

Kínaiak tízezreinek áttelepítése várható a következő években a Jangce folyó Három Szoros víztározó térségében, mivel a vízszint emelkedése földcsuszamlások, omlások sorát idézi elő - közölte egy minisztériumi tisztségviselő a kínai központi rádiónak nyilatkozva.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Indul a Kis-Balaton vízvédelmi beruházásának második üteme

2012.04.19.

Több mint harminc év után folytatódhat és fejeződhet be a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése, a második ütem fejlesztéseire szóló vállalkozói szerződést csütörtökön írták alá Zalaváron.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A biológiai sokféleség megőrzése és a gazdasági válság megoldása csak együtt lehetséges

2012.04.18.

A világ vezetői mára felismerték, hogy az ökológiai, gazdasági és szociális válság egymásból táplálkozik. A Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld Napjához közeledve különösen fontos témának tartja, hogy szó essen a biológiai sokféleség megőrzéséről.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Klímasztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől

2012.04.18.

Klímasztár díjat kapott Veszprém az Európai Klímaszövetségtől a klímastratégiájáért és az e területen megvalósult beruházásaiért - tájékoztatta az MTI-t a polgármesteri kabinet vezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megújítja a tárgyalásokat a kormány a dunai vízlépcső ügyében

2012.04.17.

Megújítja a tárgyalásokat a magyar kormány a dunai vízlépcső jelenleg életben lévő szerződésének felülvizsgálatára és egy új szerződés megalkotására - mondta el az MTI-nek a vízlépcsőért felelős miniszteri biztos hétfőn.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Súlyos természetkárosítás: veszélyben a védett páfrány fennmaradása

2012.04.17.

Nagyon ritka védett páfrányt loptak ismeretlenek. A tolvajok elvittek három tő forrásfodorkát (Asplenium fontanum), amelyből mindössze néhány példány található Magyarországon. Ezzel gyakorlatilag a kipusztulás szélére sodorták a védett fajt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szlovák-magyar geopark

2012.04.16.

Az utolsó információs táblákat helyezik ki a napokban a Novohrad-Nógrád Geoparkban a somoskői várat és a macskalyuki bányát bemutató tanösvényekre; a tájékoztatók az egész területen megfelelnek a nemzetközi követelményeknek - mondta az MTI-nek hétfőn a Novohrad-Nógrád Geopark Nonprofit Kft. ügyvezetője.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv az Andrássy úton

2012.04.15.

Hétfőn indul a budapesti Andrássy úton az a forgalmi rend átalakítás, amelynek során "helyet cserél" a parkolósáv és a kerékpársáv az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Beszáll az áramtermelésbe a Deutsche Telekom

2012.04.13.

Miniatűr áramtermelő erőművekből álló hálózatok kialakítására készül Németországban a Deutsche Telekom.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A véltnél kevésbé veszélyeztetik a madarakat a szélturbinák

2012.04.13.

Sok madárfajra nincsenek hatással a szélerőművek működő turbinái - állapították meg tanulmányukban brit természetvédelmi szervezetek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megállapodás a Hévízi-tó védelméről

2012.04.11.

A Hévízi-tó védelméről kötött megállapodást a város önkormányzata és a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség szerdán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Levegő tisztaságára vonatkozó előírások: Franciaország nem tartja be

2012.04.07.

Franciaország nem tartja be a levegő tisztaságára vonatkozó európai előírásokat, pedig a szennyezettség csökkentése háromezer emberéletet menthetne meg a kilenc legnagyobb francia városban - összegezte a nyilvánosságra került statisztikai adatokat a párizsi Le Figaro.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Világrekorder giga szélturbina

2012.04.05.

A világ legnagyobb szélturbináját fejlesztette ki és építette fel az Alstom. A Franciaországban most bemutatott új szélturbina a budapesti óriáskeréknél ötször nagyobb, és 5.000 háztartást lát el árammal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az ALTEO vezérigazgatója a széleneregia mellett érvel

2012.04.04.

Az évtized végéig a jelenlegi mintegy 330 megawattnyi (MW) hazai szélenergia-termelési kapacitást legalább duplájára emelné ifj. Chikán Attila, az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. vezérigazgatója, aki szerint a szélenergia hasznosítása hozzájárulhat az alacsonyabb energiaárakhoz is.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biomassza erőmű épül a Sajóbábonyi Ipari Parkban

2012.04.04.

Biomassza erőművet épít a Sajóbábonyi Ipari Parkban a Kiserő Energiaszolgáltató Kft., a 300 millió forintos beruházáshoz 150 millió forintos uniós támogatást nyert el a cég.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Iszapömlés: Folyamatosan az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés Kolontáron

2012.04.02.

Folyamatosan az egészségügyi határérték feletti a porszennyezés a vörösiszap-katasztrófa sújtotta Kolontáron; a település külterületén csaknem öt hete üzemelő automata mérőállomás legfrissebb adatai szerint a szálló por (PM 10) koncentrációja több mint kétszerese a megengedettnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A történeti táj védelme is a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz került

2012.04.02.

A történeti tájat érintő, más hatóságok előtt indult eljárásokban szakhatóságként vesz részt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) - ezzel egészült ki a hivatalról szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent módosítással.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A zaj az erdőnek is árt

2012.04.02.

A környezetszennyezés egyik formáját jelentő zaj az élővilág egészét zavarja, nem csupán az ember szenvedi meg a zajártalmakat, mint azt sokáig hitték. A növényekre ugyan másként hat a sok decibel, de közvetett módon rájuk nézve is káros. Erre a meglepő következtetésre jutott amerikai kutatók egy csoportja, amelynek eredményeiről a Proceedings of the Royal Society B. online változata nyomán a párizsi Le Figaro számolt be.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vízjogi létesítési engedélyt kapott a Bakonyi Erőmű Zrt. vízkezelő rendszere

2012.04.02.

A Bakonyi Erőmű Zrt. megkapta vízjogi létesítési engedélyét az 1961/2 hrsz.-ú ingatlanjára tervezett vízkezelő rendszerére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Szabályozási minimum alatt a Balaton vízszintje

2012.03.31.

A hivatalos szabályozási minimumszint alá került a Balaton vízszintje, a vízgyűjtő területekről évek óta kevesebb víz folyik a tóba, mint korábban, szükség van komoly kutatásokra a témában - erre kívánja felhívni a figyelmet a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a jövő hónapban induló, neves kutatókat felvonultató konferenciasorozatával.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megújult a fokozottan védett Tapolcai-tavasbarlang

2012.03.30.

Átadták a felújított Tapolcai-tavasbarlangot. A fokozottan védett természeti érték átfogó rekonstrukciójához a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság – mint vagyonkezelő – 70 millió forint támogatást nyert a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A fejlesztést forradalminak, a turizmus szempontjából kiemelt jelentőségűnek nevezte Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Módosul az országos építési szabályzat

2012.03.29.

Módosul az országos építési szabályzat jövő januárban, a településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet (OTÉK) módosítása a kormány honlapján jelent meg

tovább a környezetvédelmi hírre »

VM: forgalmazhatók az őshonos gyümölcs tájfajták

2012.03.23.

Aláírta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az őshonos gyümölcs tájfajták szaporításáról és forgalmazásáról szóló rendeletet, amely szerint a tájfajták egyszerűsített elismerési és minősítési eljárással kerülhetnek a Nemzeti Fajtajegyzékbe.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megkezdődött a Szajol-Püspökladány vasúti vonalszakasz felújítása

2012.03.23.

A világ legnagyobb vasúti alépítmény-javító berendezésével megkezdődött a Szajol és Püspökladány közötti vonalszakasz felújítása – jelentette be Dudás István, a projekt vezetője a munkálatok jelenlegi helyszínén, Törökszentmiklós-Bartapusztán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A fenntartható vízgazdálkodás és az egészséges ivóvíz fontosságára hívta fel a figyelmet a VM és a BM

2012.03.22.

A tiszta és az egészséges ivóvíz fontosságára, vízkincseink védelmére és a fenntartható vízgazdálkodásra hívta fel a figyelmet Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Víz Világnapján. A Belügyminisztérium és a vidékfejlesztési tárca közös rendezvényén átadták a Vásárhelyi Pál-díjat és a Sajó Elemér-emlékplakettet, valamint miniszteri oklevelekkel ismerték el a vízügyi szakemberek munkáját.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Világbank: két másodpercenként illegálisan kiirtanak egy focipályányi erdőt

2012.03.20.

Világszerte két másodpercenként egy focipályányi erdőt irtanak ki illegálisan; a probléma immár "világméretű járvánnyá" nőtte ki magát - állapítja meg a CNN cikke szerint a Világbank legújabb, az illegális erdőirtásról szóló tanulmányában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A víz világnapja: rendezvények országszerte

2012.03.20.

Országszerte színes programokkal, kiállításokkal, nyílt napokkal várják az érdeklődőket a víz világnapja (március 22.) alkalmából.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyarországon csaknem másfél millió embert érint az arzénes ivóvíz problémája

2012.03.14.

Magyarországon 1,2-1,5 millió ember él olyan településen, ahol arzénnel szennyezett az ivóvíz. A tisztítás megoldásához 120-130 milliárd forint szükséges, a rendelkezésre álló uniós források lehívását szükségesnek tartja a kormányzat - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Balaton vízszintje a szabályozási tartományon belül van

2012.03.09.

A Balaton vízszintje a szabályozási tartományon belül van, de a tóban élő invazív, nem őshonos fajokat alaposabb vizsgálat alá kell vetni - ismertették sajtótájékoztatón az EuLakes program legfrissebb eredményeit pénteken Veszprémben.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Negatív a Balaton vízmérlege

2012.03.08.

A legfrissebb vízügyi jelentés szerint a Balatonból tavaly - az elmúlt 12 évben immár hatodszor - ismét több víz folyt, párolgott, vagy szivárgott el, mint amennyi a befolyóin keresztül és csapadék formájában belekerült, ami arra figyelmeztet, hogy minél előbb foglalkozni kell a problémával - mondta Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek csütörtökön.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új helyettes államtitkár felügyeli a vízügyet

2012.03.08.

A vidékfejlesztési miniszter javaslatára Kovács Pétert nevezte ki a tárca vízügyért felelős helyettes államtitkárává Orbán Viktor miniszterelnök. A szakember eddig a minisztérium Vízgyűjtő-gazdálkodási és Vízvédelmi Főosztályát vezette, március 1-jétől váltja Kling Istvánt a helyettes államtitkári poszton.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi műsorok megszüntetése miatt tiltakozik 65 civil szervezet

2012.03.08.

Hatvanöt civil szervezet tiltakozását fejezte ki a közszolgálati rádió tervezett környezetvédelmi műsormegszüntetései ellen. A szervezetek a Magyar Rádió vezérigazgatóját kérik nyílt levelükben, hogy mérlegelje újra a műsorok megtartását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent a légszennyezettség, mint eddig feltételezték

2012.03.06.

Matos Lajos, az MTI szakértője írja: Egy hét alatt két, korszerű módszerrel végzett tudományos vizsgálat jelezte, hogy a légszennyezettség sokkal nagyobb közegészségügyi veszélyt jelent, mint azt korábban hitték: a szennyezett levegő az idős emberek szellemi képességének romlásától az agyi katasztrófákon át az infarktus megjelenéséig szinte minden kóros jelenségben szerepet játszik.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hatékony és racionális működést vár el a háttérintézményektől az államtitkár

2012.03.06.

Hatékony működést hozott az ésszerű alapokon nyugvó személyi-szerkezeti átalakítás – jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár az irányítása alá tartozó háttérintézmények állománygyűlésén.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elektromos áram szennyvízből

2012.03.03.

Szennyvízből elektromos áramot előállító szerkezet prototípusát készítették el amerikai kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A felsőmocsoládi öreg hárs nyerte az Európai Év Fája versenyt

2012.03.03.

Hét öreg európai fa közül a Somogy megyei Felsőmocsolád 400 éves hársfája lett az első helyezett, és ezzel az interneten szavazók döntése alapján elnyerte az Európai Év Fája díjat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véleményezhető a Nemzeti Vidékstratégia környezeti értékelése

2012.03.02.

Március 31-ig véleményezhető a Nemzeti Vidékstratégia környezeti értékelési dokumentuma - közölte csütörtökön a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Energia: az EU-s támogatások új rendszere, törvénymódosító javaslat az energiaadó csökkentésére

2012.03.01.

Március végére elkészül a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) energetikai akcióterve, amelyben 163 milliárd forint uniós támogatás áll rendelkezésre, az ipari energia nagyfogyasztók törvénymódosító javaslatot készítettek az energiaadó kedvezményekre.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Duna-menti összefogás a vizák és rétisasok érdekében

2012.02.23.

Egy csaknem 3 millió EUR összköltségvetésű, rendkívül sikeres Duna-védelmi nemzetközi projekt zárul a napokban a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság részvételével. A DINPI az elmúlt években 8 Dunamenti ország 14 nemzeti parkjával és természetvédelmi területével közös minta programot dolgozott ki és hajtott végre a Duna és közvetlen környezete rendkívül sebezhető élővilágának megóvására, védelmére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Különleges és veszélyeztetett természeti területek lettek védettek

2012.02.23.

Több száz hektárnyi különleges és veszélyeztetett természeti területet, így lápokat, lejtősztyeppréteket és homokbuckás tájakat nyilvánított védetté Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter - tette közzé a szaktárca szerdán a kormányzati hírportálon.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Iszapömlés: Bányakapitánysági szemlét tartottak a kiporzás miatt

2012.02.23.

A tározókat és a kiporzás megakadályozásának lehetőségét vizsgálta a Veszprémi Bányakapitányság az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározóinál tartott helyszíni szemlén csütörtökön.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tizenhat milliárd forintba került a mezőgazdasági területek helyreállítása

2012.02.22.

Összesen csaknem tizenhat milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófa következtében károsodott mezőgazdasági területek helyreállítása - közölte Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja a munkálatok lezárását követő sajtóbejáráson kedden Kolontáron.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Naperőművet terveznek Etén

2012.02.22.

Két telephelyen, összesen öt és fél hektáron tervezi mintegy négy megawattos naperőmű létesítését a Komárom-Esztergom megyei Ete önkormányzata - mondta a település polgármestere az MTI-nek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Márciusig lehet pályázni az energiatudatos vállalkozási díjakra

2012.02.22.

Márciusig lehet pályázni az energiatudatos vállalat, illetve az energiahatékony vállalat címre - közölte a Virtuális Erőmű Program (VEP) Iroda az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biomasszával üzemelő fűtőmű épült Miskolcon

2012.02.21.

Átadták a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. 780 millió forint beruházással felépített új, 3 megawatt kapacitású biomassza tüzelésű fűtőművét hétfőn Miskolcon, a létesítménnyel évente egymillió köbméter földgáz takarítható meg.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Átlagosan 8650 fürdőkádnyi vizet használ el minden ember évente

2012.02.20.

Átlagosan mintegy 1385 köbméter vizet használ el minden ember egy évben, ami nagyjából 8650 teli fürdőkádnak felel meg - állapították meg holland kutatók.

tovább a környezetvédelmi hírre »

VM: folyik a létszám leépítés tervezése

2012.02.19.

"A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szervezeti egységeit érintő létszámcsökkentési mértékek megállapítása jelenleg folyamatban van" - közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Oláh Lajos (független) országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában, amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé. A képviselő létszám-leépítéssel kapcsolatban intézett kérdést a miniszterhez.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Almásfüzitői erőmű engedélyeztetésének nemzetközi közmeghallgatása

2012.02.17.

Az Almásfüzitőre tervezett kombinált ciklusú gázturbinás erőmű környezeti hatásvizsgálatához és egységes környezethasználati engedélyeztetéséhez kapcsolódóan nemzetközi közmeghallgatásra került sor.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeres pályázat

2012.02.17.

Eszközbeszerzési támogatást nyert az Enviroinvest Zrt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elkészült a Nemzeti Energiastratégia 2030 című kiadvány

2012.02.17.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondozásában elkészült a "Nemzeti Energiastratégia 2030" című kiadvány. A magyar és angol nyelven megjelenő dokumentum elektronikus formában 2012. február 14-től a kormányzati honlapon is olvasható.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Madárleltár a Mura-Dráva-Duna mentén

2012.02.15.

Összesen 163.291 vízimadarat vettek számba a januári Nemzetközi vízimadár szinkronszámlálás alkalmával a szakemberek a Mura, a Dráva és a Duna folyókon és az ártereken. Tucatnyi magyar, szerb, horvát és szlovén civil szervezet együttműködésével valósult meg a hatalmas vállalkozás, hogy az összesen mintegy 470 km folyószakasz összes telelő madara összeírásra kerülhessen.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Illés Zoltán: egységes díjszabás a hulladékdíjakban

2012.02.14.

Egységes árszabást ígér a lakossági hulladék után fizetendő közszolgáltatási díjakban a környezetügyért felelős államtitkár. Illés Zoltán a hulladékról szóló új törvény javaslatának keddi parlamenti vitájában emlékeztetett: a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás 2013-től állami kézbe kerül.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A természeti erőforrások értékének számszerűsítése

2012.02.13.

A természeti erőforrások és a környezetben okozott károk értékének számszerűsítése szólítja fel a világot Nagy-Britannia.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Veszélyes szeméttelepeket semmisítenek meg Közép-Békésben 1,38 milliárd forintból

2012.02.09.

Régen bezárt szeméttelepek rekultivációjára nyert 1,38 milliárd forint uniós támogatást a Körös-völgyi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás - közölte a társulás elnöke, Dankó Béla az MTI-vel.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Történeti táj minősítést kapott a tokaji borvidék

2012.02.09.

Történeti tájjá nyilvánította a tokaj-hegyaljai történelmi borvidéket Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyar irányítású uniós klímavédelmi programot mutattak be Brüsszelben

2012.02.08.

Magyar irányítással indult az Európai Unió egyik új, a klímaváltozáshoz kötődő projektje, amelyet kedden mutattak be Brüsszelben, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) helyi hivatalában.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Telente 200 ezer tonna takarmánnyal etetik a vadállományt a vadásztársaságok

2012.02.04.

A téli hideg és a sokáig megmaradó hótakaró megviseli a több tízmilliárd forint értékű magyar vadászható és védett vadállományt is, szakértők szerint a mostoha időjárási viszonyok között elsősorban arra kell figyelni, hogy az etetőkből ne fogyjon ki a takarmány.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Sikeresen működik az új villamosbarát lámpaprogram a Nagykörúton

2012.02.03.

Február elseje óta sikeresen működik az új jelzőlámpa-program a Nagykörúton, melyet a Budapesti Közlekedési Központ valósított meg. Az új lámpaprogram eredményeként a várakozásaink szerint 32-ről 29-30 percre csökkent a 4-es és 6-os villamosok menetideje, a 2-3 perces menetidő-csökkenés hatására pedig változatlan számú villamossal sűrűbben tudjuk közlekedtetni a járatot.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Költséghatékonyabb lesz az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése

2012.02.01.

Kisebb költséggel jár a korábban kalkuláltnál az, hogy az Európai Unió 20 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátást.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új környezetvédelmi világszervezet alakulhat

2012.02.01.

Száznál is több ország támogatja Párizs kezdeményezését egy környezetvédelmi világszervezet létrehozására - közölte kedden a francia környezetvédelmi miniszter.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Két létező eljárás kombinálásával hatékonyabban távolítható el a nehézfém a vízből

2012.02.01.

Az ipari tevékenységek következtében a vizekbe kerülő nehézfém évtizedekig, vagy akár évszázadokig kimutatható marad, akár olyan koncentrációban is, amely egészségkárosodást okozhat. Bár léteznek olyan eljárások, amelyekkel a nagy mennyiségű nehézfémet el lehet távolítani a vizekből, de ezek sajnos nem alkalmazhatók kis mennyiségek esetén.

tovább a környezetvédelmi hírre »

30%-kal akarja csökkenti az egy autó gyártása során átlagosan elhasznált víz mennyiségét a Ford

2012.02.01.

30%: ennyivel akarja csökkenti a Ford az autónként elhasznált víz mennyiségét 2015-ig, legalábbis ez a legújabb célja a 2000-ben elkezdett Global Water Management Initiative keretein belül.

tovább a környezetvédelmi hírre »

2011 legnagyobb toxikus szennyezési problémája

2012.02.01.

A WorstPolluted.org minden évben elkészít egy top tízes listát a környezetet fenyegető jelenségekről az adott évre nézve.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A napelemes vízi kaland

2012.02.01.

A Planet Solar, a napelemes katamarán 2010 szeptemberében indult el, hogy körbehajózza a Földet, pusztán a Nap energiájának felhasználásával.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új energiacímkék jönnek

2012.01.30.

2011 végén új energiacímkét kaptak az Európai Unióban forgalmazott mosógépek, mosogatógépek, a hűtőkészülékek és a bortároló készülékek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Nem lett az uniós csatlakozás nyertese az ökológiai gazdálkodás

2012.01.29.

Magyarországon az ökológiai művelésbe vont területek nagysága az ország uniós csatlakozását követően nem nőtt, sőt egyes években enyhén visszaesett – állítja Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. At intézet ezért az ökológiai gazdálkodás hazai helyzetének javításáért február 2-án Gödöllőn szakmai konferenciát rendez.

tovább a környezetvédelmi hírre »

MÁV: ki kell használni a villamos vontatás előnyeit

2012.01.28.

A járműflotta részleges megújításával is már milliárdos nagyságrendű megtakarítást lehetne elérni évente.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Élőhely-rekonstrukció az Őrségben

2012.01.27.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság KEOP-os forrásból javítja egyes növény- és állatfajok, valamint a jellegzetes őrségi mozaikos tájkép természetvédelmi helyzetét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Páratlan természeti kincsek az ország első hegyvidéki nemzeti parkjában

2012.01.27.

Alapításának 35. évfordulóját ünnepli a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Magyarország páratlanul gazdag természeti erőforrásokban, melyek megóvásában kiemelt szerepe van a nemzeti parkoknak. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter februárban a Bükki Nemzeti Parkba látogat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Almásfüzitői erőmű engedélyeztetésének közmeghallgatása

2012.01.27.

Az Almásfüzitőre tervezett erőmű környezeti hatásvizsgálatához és egységes környezethasználati engedélyeztetéséhez kapcsolódóan közmeghallgatásra került sor.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tízszeres talajterhelési díj

2012.01.26.

Tízszeresére emelkedik a talajterhelési díj február 1-jétől a vonatkozó törvény értelmében, így legalább 1.200 forintot kell fizetni minden egyes elfogyasztott köbméter ivóvíz után azoknak, akiknek az ingatlanja nincs rákötve a kiépített szennyvízcsatornára.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megvan az új energiaügyi államtitkár

2012.01.26.

Kovács Pál eddigi helyettes államtitkár váltja február 1-jével a megbízatásáról a tavaly év végével lemondó Bencsik Jánost az energiaügyi államtitkári poszton.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Olcsóbb lesz a válogatott szemét

2012.01.25.

Sokat megtakaríthat a szemétdíjon a jövőben az, aki veszi a fáradságot és szétválogatja a hulladékot. A hulladékgyűjtő szigeteket nem számolják fel teljesen, de terjed a háznál történő, zsákos gyűjtés is. A környezetvédők szerint az lenne az igazi, ha a hulladékos rendszer most zajló központosítása a szeméttermelés megelőzését is támogatná.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lendületben az olasz napenergia-felhasználás

2012.01.25.

Az újonnan üzembe helyezett napenergiás áramtermelő kapacitás terén Olaszország tavaly megelőzte Németországot - jelentette az EPIA (European Photovoltaic Industry Association). A két ország együttesen 60 százalékát adta tavaly a globális napenergiás áramtermelő kapacitásnövekedésnek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Vörösiszap ömlés: a vészjelzés ellenére nem szóltak az embereknek

2012.01.25.

Egy nappal az iszapömlés előtt már jelezték a rendellenességet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. műszerei a vörösiszap-tározónál, a gátszakadás előtt másfél órával pedig már vészjelzéseket adtak - értesült az MTI Hírcentrum. A Mal nem ismeri ezt a jelentést.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Durban kevés az éghajlatváltozás kezelésére

2012.01.24.

Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára szerint az éghajlatváltozás globális probléma, amelynek kezelésére minden ország együttes fellépésére van szükség, és ehhez nem elegendőek a decemberi durbani klímakonferencián elért eredmények.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Elkészült a mágneses szappan

2012.01.24.

Olajszennyeződések eltüntetésében segíthet sokat az új technológia

tovább a környezetvédelmi hírre »

A globális felmelegedés már a múlté?

2012.01.24.

Lehűléssel fenyegeti Európát egy hatalmas és egyre terebélyesedő édesvízi kitüremkedés a Jeges-tenger felszínén - figyelmeztetnek a szakemberek.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Töltőállomással zöldít a MOL

2012.01.22.

A zöld technológiák révén jelentős mértékben csökken az energiafelhasználás és a CO2-kibocsátás, emellett a legmodernebb környezet várja az autósokat a MOL első környezetbarát töltőállomásán Budapesten.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Valóságos kincsestár segíti a klímakutatókat

2012.01.21.

A klímakutatók számára valóságos kincsestár válik azzal elérhetővé, hogy a francia meteorológiai intézet, a Météo France digitalizálja történelmi feljegyzéseit: azok között olyan is akad, amely a 18. század végétől, 1797-től rögzíti az időjárás alakulását.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Éhség és szárazság várhat Kínára

2012.01.21.

Rendkívül súlyos környezeti és gazdasági hatásai lesznek a klímaváltozásnak Kínában, élelem- és vízhiány, áradások és szárazság vár az országra a következő évtizedekben - állítja egy tanulmány.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Gumibitumen Zalaegerszegről

2012.01.20.

Saját szabadalom alapján, a bitumen és a használt gumiabroncsokból készült őrlemény keverésével készülő gumibitument gyártó üzem építését kezdte meg Zalaegerszegen a Mol. Az üzemben 150 ezer autó abroncsot használnak fel évente, mely hat méter szélességben 130 kilométernyi útszakasz felső kopórétegének burkolására alkalmas.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A tervezett bővítést érintő adatok kiadására kötelezte a bíróság az atomerőművet

2012.01.20.

Szekszárdi Városi Bíróság az erőmű bővítésének előkészítésére vonatkozó közérdekű adatok kiadására kötelezte a Paksi Atomerőmű (PA) Zrt.-t – mondta Csullag Józsefné szóvivő pénteken az MTI-nek. Az adatkérelmi pert az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ kezdeményezte.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Januárban befejeződik a vörösiszap-átrakók rekultivációja

2012.01.19.

Az időjárás függvényében januárban befejezik a vörösiszap-katasztrófa sújtotta térségben azoknak az átrakóknak a rekultiválását, amelyekbe a vízfolyások kotrásából származó szennyező anyagot vitték, mielőtt azt az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóba szállították.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre több területet borít erdő – jelentés készült hazánk erdőállományáról

2012.01.19.

Mintegy 5 ezer hektárral nőtt az erdőterületek nagysága 2010-ben – derül ki a magyarországi erdőállományról szóló jelentésből, melyet évente tesz közzé a vidékfejlesztési miniszter. Magyarország területének 20,7%-át, csaknem 2 millió hektárt borít erdő, ennek 56%-a van állami tulajdonban. A növekedés összhangban van a kormányzat szándékával, amely 27%-ra kívánja növelni az erdős területeket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ösztönözni fogják a szelektív gyűjtést

2012.01.18.

Az idén mintegy 15 milliárd forint áll rendelkezésre a lakossági szelektív hulladék gyűjtésére és újrahasznosítására, ez mintegy 80 ezer tonna hulladék begyűjtésére elegendő, a jövőben ezt a mennyiséget növelni kívánják – közölte Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár szerdán Budapesten a témáról tartott sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Több mint ezren jogosultak energiatanúsítvány kiállítására

2012.01.14.

Ez év elejétől kötelező elkészíttetni az energiatanúsítványt, minden 50 négyzetméternél nagyobb lakás adásvétele, illetve egy évnél hosszabb idejű bérbeadása előtt. A Magyar Mérnöki Kamaránál eddig 1.172 arra jogosított szakértő regisztráltatta magát energiatanúsítvány készítésére.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index

2012.01.14.

Sokféle módon lehet megbecsülni az egyes országok éghajlatvédelemi teljesítményét. Érdekes kérdés, hogy egy adott ország vajon jól teljesít, vagy rosszabbul, mint más országok. Ennek megválaszolására tesz most már hatodik éve kísérletet az Éghajlatvédelmi Teljesítmény Index (Climate Change Performance Index, CCPI).

tovább a környezetvédelmi hírre »

Dél-balatoni hulladék csata

2012.01.14.

A Dél-Balaton és Sió-völgye Hulladékgazdálkodási Projekt révén létrejött vagyon kezelésére Siófok gesztorságával 34 önkormányzat társulást hozott létre, miközben Tab vezetésével napirendre került egy "ellentársulás" megalapításának terve. Siófok önkormányzata szerint a projektből kizárt Tab véleményét osztó települések kockáztatják a projekt elszámolását, veszélyeztetve saját anyagi helyzetüket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Megvan a természetes klímahűtő részecske

2012.01.13.

Áttörést hozhat az üvegházhatás kutatása terén az a tanulmány, amelyben brit és amerikai kutatók a légszennyező vegyületeket elégetni képes természetes vegyületről számoltak be. Hat évtized kellett ahhoz, hogy a Criegee-féle kettős szabadgyököket a gyakorlatban is azonosítsák.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Felvásárolja az állam a zsebszerződéssel érintett földeket

2012.01.13.

A kormány 450 millió forintot csoportosított át az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy felvásároljon mintegy 500 hektárnyi, feltehetően "zsebszerződéssel" érintett természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet - jelentette ki Őriszentpéteren Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

tovább a környezetvédelmi hírre »

2015-ig nem kell visszasajtolni a termálvizet a gazdáknak!

2012.01.13.

A kormány 2015. június 30-ig felfüggeszti a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizek visszasajtolási kötelezettségét.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Milliárdok jöhetnének a hulladékgazdálkodásból

2012.01.13.

Az Európai Bizottság Brüsszelben ma közzétett tanulmánya szerint a hulladékokkal kapcsolatos uniós jogszabályok teljes körű betartása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Leépítés a közszférában

2012.01.12.

Több mint 6700 álláshely szűnik meg a közszférában a kabinet döntése értelmében. A Vidékfejlesztési Minisztériumtól és intézményeitől 742 embernek kell távoznia, ezen belül az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség és a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségektől 236 dolgozónak.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A magyartarka a legjelentősebb hazai szarvasmarha fajtánk

2012.01.12.

Nemzeti parkjaink világszínvonalúak, mégsem elég megbecsültek, ismertek – mondta Fazekas Sándor Őriszentpéteren, az Őrségi Nemzeti Park és a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének közös rendezvényén. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány 450 millió forintot csoportosított át az Őrségi Nemzeti Parkhoz, hogy felvásároljon mintegy 500 hektár, feltehetően „zsebszerződéssel” érintett, természetvédelmi oltalom alatt álló termőföldet.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Összefognak a műanyaghulladék-hasznosító cégek

2012.01.11.

Közös klasztert hozott létre Coreplast Műanyag Újrafeldolgozó Klaszter néven 12 magyarországi, műanyaghulladékok kezelésével foglalkozó vállalkozás.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bukaresti buszokat és behajtási díjat Budapesten!

2012.01.11.

A BKV súlyos finanszírozási gondjaira kínál olyan megoldást a Levegő Munkacsoport, amely egyúttal megóvja Budapesten az oktatást, egészségügyet, kultúrát, szociális ellátást, rendvédelmet és sportot a további megszorítások hátrányos következményeitől. A civil szervezet az uniós források ésszerűbb felhasználását, valamint „a használó és a szennyező fizet” elvek következetes alkalmazását ajánlja Tarlós István főpolgármesternek írt levelében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

22%-ra nőhet az italos kartonok begyűjtése idén

2012.01.11.

Egy magyar háztartásban 125 darab tejes és gyümölcsleves italos kartondoboz válik hulladékká évente. Ebből csak 19%-nyit gyűjtünk vissza szelektíven, ennyi kerül újrahasznosításra, a többi a hulladéklerakókon végzi. Az arány növelésére új szemléletformáló kampányt indít az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Összezavarodott európai élővilág

2012.01.10.

A gyors ütemű európai felmelegedés miatt egyes pillangó- és madárfajok késve költöznek, a hegyvidéki növényfajok pedig kiszorulóban vannak. A madarak soha nem tapasztalt létszámban telelnek az Orosházához közeli Fehértón. Darazsak, pókok, poloskák inváziója jöhet az enyhe tél miatt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lassan zöldülnek a mosóporok

2012.01.10.

A WWF 5 éve szorgalmazza a mosóporokban és mosogatószerekben található foszfátok betiltását. Ez a hatóanyag jelentősen rontja a vizek minőségét. Az Európai Parlament úgy döntött, kivonja az európai piacról a magas foszfáttartalmú mosószereket.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új törvény a környezetbarát hulladékgazdálkodásért

2012.01.10.

Várhatóan a tavaszi ülésszak első törvényei között kezdi tárgyalni a parlament a hulladékról szóló törvényjavaslatot, amelyet a vidékfejlesztési miniszter benyújtott az Országgyűlésnek. Az új törvény egységes, hatékony és környezetbarát hulladékgazdálkodás feltételeit teremti meg, és szemléletváltásra ösztönöz. A törvényjavaslat tisztázza a hulladék fogalmát, részletezi hogyan kell bánni a hulladékkal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Marcal újjáéledését vizsgálja a Reflex

2012.01.07.

A vörösiszap-katasztrófa által érintett Marcal folyó táplálékláncát vizsgálja az idén a győri Reflex Környezetvédő Egyesület környezetvédelmi program keretében, amelyhez mintegy 2 millió forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A Balaton-felvidék a világörökség része lehet

2012.01.07.

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 1972-ben hozta létre a világ kulturális és természeti örökségének listáját. Hazánk 1985-ben csatlakozott az egyezményhez. Azóta többször is felmerült az igény a Balaton-felvidék egy részének listára kerülésére. Most úgy tűnik, sínre került az ügy.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biztonságosan hasadnak a paksi atomok

2012.01.06.

A paksi atomerőmű átment a stresszteszten – közölte Fichtinger Gyula megbízott főigazgató-helyettes. A paksi atomerőmű biztonságos, semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség – állapította meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti Jelentésben, amelyet az atomerőműben zajlott célzott biztonsági jelentésről az Európai Bizottságnak megküldött.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új erőmű létesülhet Almásfüzitőn

2012.01.05.

Az Almásfüzitőre tervezett erőmű környezeti hatásvizsgálatának és egységes környezethasználati engedélyeztetésének megindításáról és a közmeghallgatás időpontjáról az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség közleményt adott ki.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Környezetvédelmi megállapodást kötött a NAV és a KSZGYSZ

2012.01.05.

Együttműködési megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a két szervezet ezzel is kifejezi szándékát a környezetvédelmi szabályozás végrehajtására, elősegítve a környezet összehangolt védelmét, valamint a fenntartható fejlődés elveinek érvényesülését.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Jövőre csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodást

2012.01.03.

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését (hulladékgazdálkodási közszolgáltatást) 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet - egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter által még december végén a parlament elé terjesztett hulladék törvényjavaslat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

2012 év madara az egerészölyv

2012.01.02.

Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, a sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott „sasok” általában ennek a fajnak a képviselői. Ráadásul az egerészölyvek kifejezetten szeretnek is a forgalmas utak, autópályák mellett ücsörögni, hogy a kezelt gyepfelületek nyújtotta könnyebb zsákmányszerzési lehetőséget kihasználják.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Központosított víziközmű-szolgáltatás

2011.12.31.

A parlament tegnap elfogadta a víziközmű-szolgáltatási törvényjavaslatot, amely alapján a Magyar Energia Hivatal gyakorolhatja a víziközmű-szolgáltatók szakmai és gazdasági felügyeletét, valamint az ármegállapítást is. Eszerint szolgáltatót magáncégnek eladni nem lehet, de a korábbi eladások nem tehetők semmissé.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Törvényjavaslat a hulladékokról

2011.12.31.

Törvényjavaslatot nyújtott be a kormány tegnap este, amelynek célja többek között a hulladékképződés, illetve a képződő hulladék káros hatásainak megelőzése, mennyiségének és veszélyességének csökkentése, a környezet és az emberi egészség védelme.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Magyarország elsőként adott el az újfajta CO2 egységből

2011.12.30.

Magyarország elsőként adott el a Kiotói Jegyzőkönyv újfajta szén-dioxid-kvóta termékéből (Removal Units, azaz RMU) - írta a Point Carbon karbonpiaci portál. A nevük elhallgatását kérő források szerint "az RMU ügyletet az elmúlt hónapban zárta le Magyarország és több vevő is volt".

tovább a környezetvédelmi hírre »

Védetté nyilvánították a Tétényi-fennsíkot is

2011.12.24.

A vidékfejlesztési miniszter védetté nyilvánította a Tétényi-fennsíkot és a Zabanyik-hegyet, s rendelkezett a Cégénydányádi-park természetvédelmi terület bővítéséről, az oltalom alá helyezéssel egyidejűleg megjelent a területek természetvédelmi kezelési terve is.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Mérsékelt siker a durbani megállapodás

2011.12.20.

Mérsékelt sikerként értékelte a magyar delegáció klímapolitikai vezetője az európai uniós tagországok környezetvédelmi minisztereinek tegnapi brüsszeli találkozóján a közelmúltban Durbanben lezajlott ENSZ-klímaülésszak eredményeit.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Gyökeres változásokat hoz az új hulladékgazdálkodási törvény

2011.12.19.

Bár az új hulladékgazdálkodási törvény hatálybalépésének 2012. január 1.-jére tervezett időpontja a jelenlegi információink szerint várhatóan kissé tolódik, azonban az most is határozottan látható, hogy az új szabályozás jelentős változásokat hoz a hulladékgazdálkodás rendszerében.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre

2011.12.18.

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség új szervezetként jövőre 16,5 milliárd forintból gazdálkodhat - mondta Vámosi Oszkár ügyvezető csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

tovább a környezetvédelmi hírre »

„AVAR AJKA” Városgazdálkodási Kft. engedély módosítása

2011.12.17.

„AVAR AJKA” Városgazdálkodási Kft. lerakójára vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tárgyában eljárás indult. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Oroszország is kiléphet a kiotói egyezményből

2011.12.16.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője tartja magát az előzetes ígéretekhez: Lukasevics kijelentette, hogy ők sem támogatják a kiotói egyezmény meghosszabbítását. Kanada már hétfőn visszakozott.

tovább a környezetvédelmi hírre »

48 ezer vadlúd a tatai Öreg-tavon!

2011.12.16.

Történelmi napokat él a tatai Öreg-tó! Pár nap leforgása alatt soha korábban még nem látott vadlúd mennyiség gyűlt össze a mintegy 220 hektárnyi tavon: közel 50 ezer vadlúd éjszakázik a nemzetközi egyezménnyel is védett élőhelyen. A mintegy 2500 récével, 4000 sirállyal és 8000 varjúval kiegészülve 65 ezer madár tartózkodik hazánk legrégebbi mesterséges halastaván.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Kármentesítik a sármelléki repülőteret

2011.12.11.

Megkezdődik a sármellék-zalavári repülőtér kármentesítése a két hónapja zajló előkészítő munkák után januárban. A három éven át tartó munkálatokra közel 4,5 milliárdot fordítanak. A 380 hektár területű egykori szovjet katonai légi bázis területből nagyjából 49 hektár szennyezett szénhidrogén-származékokkal, 18 hektár pedig szervetlen szennyező anyagokkal.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Véget ért a klímacsúcs Durbanben

2011.12.11.

A kiotói jegyzőkönyv meghosszabbításáról állapodott meg a dél-afrikai Durbanben mára virradóra az ENSZ 17. Klímaváltozási Konferenciája, amelyen csaknem 190 tagállam képviseltette magát.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A megújulók is veszélyesek az élővilágra

2011.12.10.

A CO2 kibocsátás csökkentése és a élővilág védelme együttesen biztosítható a szél, a nap vagy a tenger energiájának bölcs hasznosításával is. Ennek ellenére 2020-ig beruházásoknak csak mintegy ötödét fordítják ezekre a technológiákra.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Biotermelők társasága alakult a Vajdaságban

2011.12.09.

Megalakult a Vajdasági Organikus Termelés Társasága, amelynek célja, hogy összefogja a biotermeléssel, a biotermékek feldolgozásával, árusításával és a biotermelők képzésével foglalkozókat.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Lezárult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi vitája

2011.12.09.

Lezárult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi vitája, az elhangzott javaslatok, vélemények alapján véglegesített keretstratégia várhatóan 2012 tavaszán kerül a parlament elé.

tovább a környezetvédelmi hírre »

A környezetügyi végrehajtás nem lehet ügyfélbarát

2011.12.09.

A zöldhatóságok hatékony munkája csak egy félkatonai módon működő szervezetben képzelhető el, ahol pontosan meghatározottak az alá- és fölérendeltségi viszonyok, azaz hierarchikus felépítésű, ami azonban nem jelent erőszakszervezetet - mondta Illés Zoltán.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Ki kell listázni a környezetszennyezőket

2011.12.09.

A Fővárosi Bíróság ma kihirdetett ítélete szerint közérdekű adatnak minősülnek az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség által megbírságolt gazdasági társaságok vagy más jogi személyek kiléte, illetve a bírságok összege.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Continental Teves Magyarország Ipari Kft. jelentős bővítést tervez

2011.12.04.

A tervezett bővítés egyik alprojektje a tervezett parkoló bővítése, amely tárgyában az előzetes vizsgálat lezárult. Az előzetes vizsgálati dokumentáció elkészítésében az Enviroinvest Zrt. jelentős részt vállalt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Bioenergia Kft. tüzelőberendezéseinek egységes környezethasználati engedélyének felülvizsgálata

2011.12.03.

Bakonyi Bioenergia Kft. tüzelőberendezéseire vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tárgyában eljárás indult. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Egyre környezettudatosabbak a vásárlók

2011.12.02.

A 2005-ben mért 30 százalékról 2011-re jóval 50 százalék fölé nőtt azon fogyasztók aránya, akik környezeti szempontokat is figyelembe vesznek a termékek és áruk vásárlásakor, a csomagolások környezeti hatása és újrahasznosíthatósága a fejlett országokban már a negyedik legfontosabb döntési szemponttá vált a kényelem, a termék tulajdonságai és a mérete után - derült ki a Tetra Pak környezettudatos vásárlói magatartást vizsgáló kutatásából.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőmű egységes környezethasználati engedélyének felülvizsgálata

2011.12.02.

Bakonyi Erőmű Zrt. Ajkai Hőerőműre vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tárgyában eljárás indult. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Bakonyi Erőmű Zrt. salak-pernye kazettáinak egységes környezethasználati engedélyének felülvizsgálata

2011.12.02.

Bakonyi Erőmű Zrt. salak-pernye kazettáira vonatkozóan kiadott egységes környezethasználati engedély felülvizsgálata tárgyában eljárás indult. A felülvizsgálati dokumentációt az Enviroinvest Zrt. készítette el.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Tesztelik az új gázturbinás erőművet Ajkán

2011.10.20.

Tesztelik a BVMT Bakonyi Villamos Művek Termelő Zrt. új, kétszer 58 megawattos villamos teljesítményű, úgynevezett nyíltciklusú gázturbinás erőművét Ajkán, amely környezetvédelmi engedélyeztetésében az Enviroinvest Zrt. jelentős részt vállalt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Continental-tesztpálya építés

2011.10.20.

2009 novemberében elkészült a Continental-tesztpálya Veszprém mellett, amely környezetvédelmi engedélyeztetésében az Enviroinvest Zrt. jelentős részt vállalt.

tovább a környezetvédelmi hírre »

Új környezetvédelmi termékdíjtételek

2011.10.14.

Jelentősen változhat a környezetvédelmi termékdíjrendszer

tovább a környezetvédelmi hírre »

Hulladékgazdálkodási törvény tervezet

2011.10.14.

Megérkezett a régóta várt Hulladékgazdálkodási törvény tervezete

tovább a környezetvédelmi hírre »

Jogszabály változás

2011.10.13.

314/2005. (XII.25.) Kormány rendelet módosítása

tovább a környezetvédelmi hírre »