Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Települési szilárd hulladék részletes összetétel vizsgálata

A hulladéklerakással, valamint a hulladéklerakóval kapcsolatos egyes szabályokról és feltételekről szóló 20/2006. (IV.5.) KvVM rendelet 3. számú melléklete a lerakott települési hulladék biológiailag bomló szervesanyag-mennyiségének ellenőrzését írja elő a hulladéklerakók üzemeltetői számára.

 

Hulladék összetétel vizsgálat típusai

A hulladéklerakóba kerülő hulladékból negyedévente meg kell határozni a szabványokban (MSZ 21420-28 és -29) szereplő 13 hulladék összetételi kategória nedves tömegarányát.

Valamennyi hulladék esetében évente egy alkalommal (mindig az őszi időszakban) részletes összetétel-vizsgálatot szükséges végezni a települési szilárd hulladék 13 frakciójának összetételére. A vizsgálati módszert a már említett szabvány rögzíti.

 

A hulladék összetétel vizsgálat értékelése, kötelezettségek

A hulladék összetétel alakulásának figyelemmel kísérésének szükségessége a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény előírásaiból fakad. A hulladéklerakóra a települési szilárd hulladék részeként kerülő biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséget 2016. július 1-ig az 1995-ben országos szinten képződött, a települési szilárd hulladék részét képező biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiséghez képest 35 %-ra kell csökkenteni (tömegben mérve). A vizsgálati eredményeket a lerakók üzemeltetőinek rendszerint az éves jelentés részeként szükséges az illetékes Felügyelőség részére bemutatnia, továbbá az egységes környezethasználati engedély felülvizsgálatok részeként is szükséges a megfelelőséget vizsgálni.

 

Szolgáltatásaink hulladék összetétel vizsgálat témakörében

Az Enviroinvest Zrt. több éves tapasztalattal, gyakorlattal rendelkezik a hulladék összetétel vizsgálat területén. Vállaljuk a települési szilárd hulladéklerakók monitoring feladatainak részeként felmerülő részletes hulladék összetétel-vizsgálatok komplett elvégzését az akkreditált mintavételtől, az akkreditált laboratóriumi vizsgálaton keresztül, az értékelő jelentés elkészítéséig. Jelentésünkben a lerakással ártalmatlanított hulladék mennyiségén alapuló számítással mutatjuk ki a biológiailag lebomló szervesanyag-mennyiségre vonatkozóan elért csökkentési arányt.

Vállajuk továbbá adott azonosító kódú hulladékok lerakón történő átvehetőségének eseti vizsgálatát, a hulladék alapjellemzéséhez szükséges kioldási vizsgálatának elvégzését (akkreditált mintavétel, akkreditált laboratóriumi vizsgálat és értékelő jelentés készítése).

 

Amennyiben kérdése van, vagy árajánlatot kérne, forduljon tanácsadóinkhoz!

 

Vissza a hulladékgazdálkodási szolgáltatásaink oldalra