Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Kármentesítés, beavatkozási terv

A szennyezett, és a tényfeltárás során már megfelelő mértékben felderített területek megtisztításának, helyreállításának a módja a kármentesítés, más szóval a műszaki beavatkozás, amely alapja a beavatkozási terv.

 

Beavatkozási terv

A tényfeltárás lezárultát és a tényfeltárási záródokumentáció hatóság általi elfogadását követően megkezdődhet a környezeti kármentesítés.

Első lépésben a tényfeltárási záró-dokumentációban javasolt technológiák közül – a hatósággal való egyeztetést követően – kiválasztásra kerül az alkalmazandó módszer. A kiválasztás után elkészül az ún. beavatkozási terv.

A beavatkozási tervben részletesen, kiviteli terv szinten kerül bemutatásra a kármentesítésre alkalmazandó technológia, azok berendezései, telepítésük és üzemeltetésük.

 

Kármentesítés

A környezeti kármentesítés a beavatkozási tervben bemutatott és engedélyezet technológia kivitelezését és üzemeltetését jelenti.

A kármentesítés technológiája a helyi adottságoktól és a szennyezőanyag minőségétől, típusától függ.

Általánosságban elmondható, hogy alkalmazunk in situ és ex situ kármentesítési technológiákat, a legegyszerűbb, talaj kitermeléstől egészen a legújabb és egyedi bioremediációs technológiákig.

 

Monitoring, a kármentesítés ellenőrzése

A kármentesítés befejeztével – szükség esetén – megtervezzük, engedélyeztetjük, kiépítjük és üzemeltetjük a monitoring rendszert, mely jellemzően talajvíz figyelőkutakból áll.

A monitoring rendszer megtervezése a kármentesítés végső szakaszában történik. A kármentesítés során vett ellenőrző mintákból nyomon követhető a szennyezés csökkenése, az ismételt lehatárolások alapján pedig (lásd tényfeltárás) megtervezhető a figyelőkutak helye.

A talajvíz figyelőkutak (monitoring kutak) tervezését követően elvégezzük azok vízjogi engedélyeztetését, majd a kutak kivitelezését is.

Vállaljuk továbbá monitoring rendszerek üzemeltetését. Az üzemeltetés során akkreditált mintavételt és akkreditált laboratóriumi elemzést követően elvégezzük az eredmények értékelését, a szennyező anyagok kiterjedésének lehatárolását.

 

A szennyezett területek tényfeltárása, környezeti kármentesítés, monitoring témakörben tehát az ENVIROINVEST Zrt. összefoglalóan az alábbi feladatokat vállalja:

  • műszaki beavatkozási tervek készítése;
  • a szennyezett terület teljes körű rehabilitációja;
  • felszíni- és felszín alatti vizek valamint a talaj szénhidrogén- vagy nehézfém szennyezésének megszüntetése;
  • halpusztulások elhárítására speciális eljárással;
  • rekultivációs tervek készítése;
  • utómonitoring rendszer kiépítése, üzemeltetése;
  • megelőző monitoring rendszer kiépítése, üzemeltetése;

 

A szennyezett, és a tényfeltárás során már megfelelő mértékben felderített területek megtisztításának, helyreállításának a módja a kármentesítés, más szóval a műszaki beavatkozás, amely alapja a beavatkozási terv.

Amennyiben kérdése van, vagy árajánlatot kérne, forduljon tanácsadóinkhoz!

 

Vissza a Környezetvédelmi feladatok oldalra