Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Mennyiségi kockázatbecslés, kockázatfelmérés

Az Enviroinvest Zrt. elsősorban a részletes tényfeltárásokhoz kapcsolódóan a feltárt szennyezettség részletes mennyiségi kockázatfelmérését is elvégzi. Ennek során – a vizsgált terület adottságaitól függően – környezeti, ökológiai, illetve humán egészségügyi kockázatfelmérésre kerül sor.

 

Kockázatbecslés vagy kockázatfelmérés?

A kockázatfelmérés vagy kockázatbecslés (mindkét szó helyes) olyan eljárás, amelynek elvégzésével lehetőség nyílik a környezetbe jutott vegyi anyagok környezetre, ökoszisztémára, és emberre gyakorolt káros hatásainak megítélésére. A környezeti kockázat becslése, felmérése során azzal a kockázattal foglalkozunk, amely a levegőben, a vízben, illetve a talajban a szennyeződés miatt jelentkezik, és amely ezeken illetve a táplálékláncon keresztül az emberhez eljut. A kockázat mértéke értelemszerűen függ a környezetbe jutott szennyezőanyagok mobilitásától, felvehetőségétől, toxicitásától, valamint mennyiségétől. Számszerűsíthető a vegyi anyag környezeti koncentrációjának, és a környezetet (ökoszisztémát, emberi egyedeket) még károsan nem befolyásoló koncentrációk összehasonlításával.

 

Humán egészségügyi kockázatfelmérés

A humán egészségkockázat mennyiségi felmérése során lépcsőzetes megközelítéssel dolgozunk. Első lépésben a vizsgált terület kockázati modelljét állítjuk fel, mely lényegében egy összehasonlító, leíró jellegű szöveges értékelés. Második lépésben helyspecifikus, mennyiségi felmérés következik. Ennek során elsőként a humán hatásviselőkre érvényes kockázati szintet számítjuk, kiindulva a környezeti elemekben mért szennyezettség mértékéből. A számítás közvetkező lépcsője egy reverz számítás: ekkor a még megengedhető kockázati szinthez tartozó koncentráció értéket számítjuk, amely a gyakorlatban a tisztítás határértékeként — (D) kármentesítési célállapot határérték — tartható számon.

 

Ökológiai kockázatbecslés

Az ökológiai kockázatbecslés során a nem emberi élőlényekre gyakorolt káros hatásokat összegezzük, becsüljük valószínűségüket és a fellépő kockázat nagyságrendjét.

 

Részletes környezeti mennyiségi kockázatbecslés, humán egészségügyi kockázatfelmérés, ökológiai kockázatbecslés elkészítését vállaljuk.

 

Vissza a Tényfeltárás, szennyezés lehatárolás oldalra