Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Tényfeltárás, szennyezés lehatárolás

Szennyezés, szennyezőanyagok

Az 1980-as évek előtti általánosan elterjedt ipari gyakorlatban a környezet védelme sokadrangú szempontnak számított a termelés mögött.

Fenti hozzáállásnak köszönhetően az országban számtalan olyan, egykor virágzó ipari telephely létezik, amelyek felszíne alatt jelentős mennyiségű, környezetre és emberre egyaránt veszélyes anyag található. A problémát tovább fokozza az a tény, hogy a szennyező anyagok többsége nemcsak lefelé, hanem a talajvíz áramlási irányának megfelelően is szivárog, vándorol. Így a településektől, vízbázisoktól viszonylag távolabb eső telephelyek szennyezése mára komoly gondot jelenthet a településeken, vízbázisokon.

A felszín alatti vízbe, illetve a földtani közegbe (pl. talajba) jutott szennyezőanyagok kiterjedésének, hatásainak tényfeltárása számos lépést és egyéb tevékenységet foglal magába.

Az Enviroinvest Zrt. vállalja szennyezett területeken tényfeltárás, szennyezés lehatárolás, egészségügyi és környezeti kockázatbecslésszennyezés kormeghatározás elvégzését valamint a kármentesítés, műszaki beavatkozás tervezését és kivitelezését.

 

Tényfeltárás

Tényfeltárás során vizsgált szennyezés származhat a fentebb már említett, múlt században bevett ipari gyakorlatból, valamint a jelenkor eseményeiből (pl.: balesetek, tartály lyukadás) egyaránt.

szennyezett terület, tényfeltárás

A tényfeltárás első lépését (a vonatkozó archív, történelmi adatok felkutatását követően) a szennyezett közeg(ek)ből való mintavétel jelenti.

A felszín alatti víz és a földtani közeg szennyezettségének feltárása (tényfeltárás) során alkalmazzuk a jól bevált, hagyományos (száraz spirál fúrás), és az innovatív, új megoldásokat is (pl.: mag mintavétel, low flow mintavétel, helyszíni talajlevegő mérés, stb.).

Az akkreditált mintavételt követően a talaj- és talajvíz mintákat az ország legjobb, akkreditált laboratóriumaiban (lásd Partnereink) elemeztetjük, így téve teljessé a tényfeltárással szemben támasztott minőségi követelményeinket.

 

Szennyezés lehatárolás

 

szennyezés lehatárolás tényfeltárás során

Az akkreditált mintavételt követően a mintákat laboratóriumba szállítjuk, ahol megtörténik azok (szintén akkreditált) elemzése. A laboratóriumi eredmények ismeretében speciális szoftverrel elvégezzük el a szennyezés lehatárolást (a lehatároláshoz a Golden Software Surfer 9™-et használjuk), ami a tényfeltárás egyik alapeleme. A szennyezés lehatárolást követően számítjuk a szennyezett közeg térfogatát, a szennyezett felület méretét, és a szennyező anyag(ok) ismeretében meghatározzuk a műszaki beavatkozás során szóba jöhető technikákat, amelyekkel a szennyezettség megszűntethető.

A szoftveres szennyezés lehatárolás során statisztikai módszerekkel becsüljük a szennyező anyag optimista (legkisebb kiterjedésű) és pesszimista (legnagyobb kiterjedésű) szcenárió szerinti terjedését is. A szennyezés lehatárolást a számítások eredményeire és szakmai tapasztalatunkra alapozva végezzük el. Szükség esetén pontosító mintavételt végzünk, majd a tényfeltárás egy második mintavételi körrel válik teljessé.

 

Egészségügyi és környezeti kockázatbecslés

 

A tényfeltárás folyamán elvégezzük a kimutatott szennyezőanyagra specializált, részletes egészségügyi és környezeti kockázatelemzést, majd meghatározzuk azt a célértéket („D" kármentesítési célállapot határérték), amelynek elérése mellett a szennyezőanyag hatása már elhanyagolható, nem kimutatható. A kockázatbecsléshez szintén speciális szoftvert használunk (Risc4).

 

Szénhidrogén szennyezés kormeghatározása

Jelentős tapasztalattal rendelkezünk a felszín alatti vizet és földtani közeget szennyező szénhidrogén szennyezés kormeghatározásában.

A kormeghatározás igen hatásos eszköz a kármentesítés kötelezettjének pontos meghatározására, amennyiben a szennyezett telephely többször is gazdát cserélt. A kormeghatározással elkerülhető, hogy a jelenlegi tulajdonos (amennyiben nem volt tudomása a szennyezésről) finanszírozza a telephely megszerzése előtti szennyezés kármentesítését.

A kormeghatározás során a szokásos eljárásokon (összetétel vizsgálat) felül egyedi, biológiai és radiológiai vizsgálatokkal pontosítjuk a szennyező anyag felszín alá kerülésének időpontját. A szénhidrogén szennyezés kormeghatározására kifejlesztett biológiai módszerünk saját fejlesztés, egyedi módszer. Alkalmazhatóságát és pontosságát a tényfeltárás során a többi elterjed módszerrel összevetve már számos alkalommal bizonyította.

 

Az Enviroinvest Zrt. vállalja szennyezett területeken tényfeltárás, szennyezés lehatárolás, egészségügyi és környezeti kockázatbecslésszennyezés kormeghatározás elvégzését valamint a kármentesítés, műszaki beavatkozás tervezését és kivitelezését.

 

Amennyiben kérdése van, vagy árajánlatot kérne, forduljon tanácsadóinkhoz!

 

Vissza a Környezetvédelmi feladatok oldalra