Kövessen minket a Facebook-on! Kövessen minket a Twitter-en!
Látogassa meg blogunkat!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Az Ön neve: Az Ön e-mail címe:

Vízjogi engedély és szabályozása

Vízjogi engedély jogi háttere

Magyarországon a vízjogi engedély köteles tevékenységeket, illetve a vízjogi engedély eljárások menetét a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről szóló 18/1996. (VI. 13.) KHVM rendelet szabályozza. A vízjogi engedély elengedhetetlen a hatálya alá beruházások megkezdéséhez!

A vízjogi engedély három, egymásra épülő formából áll, ezek:

  • Elvi vízjogi engedély
  • Vízjogi létesítési engedély, és
  • Vízjogi üzemeltetési engedély.

 

Elvi vízjogi engedély

Az elvi vízjogi engedély nem kötelező eleme az eljárásnak. Abban az esetben célszerű elkészíteni, amennyiben a beruházás megítélése kérdéses, illetve a tervezés kezdeti szakaszában szükség van egy megelőlegező engedélyre. Az elvi vízjogi engedély tartalma egyik félre nézve sem kötelező érvényű.

 

Vízjogi létesítési engedély

A vízjogi létesítési engedélynek már kiviteli terv szinten kell tartalmazni a tervezett beruházás vízjogi engedély köteles elemeit. A vízjogi létesítési engedélyben foglaltak már kötelező érvényűek, az engedélytől való eltérést újra engedélyeztetni kell, illetve a meglévő vízjogi engedély módosítása szükséges. Vízjogi létesítési engedély hiányában a kivitelezés nem kezdhető meg!

 

Vízjogi üzemeltetési engedély

Vízjogi üzemeltetési engedély csak a kivitelezés, szükség esetén a próbaüzem befejezésével kérhető. A vízjogi üzemeltetési engedélyben be kell mutatni a tervezett és a megvalósult állapot közötti eltéréseket, a próbaüzem során nyert tapasztalatokat.

A későbbiekben, bármilyen technológia változtatás esetén a vízjogi üzemeltetési engedély módosíttatása szükséges.

 

Vízjogi fennmaradási engedély

A vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. Törvény (Vgtv) 29. §-a foglalkozik a jogerős vízjogi létesítési engedély hiányában vagy a jogerős vízjogi létesítési engedélytől eltérően megépített vagy átalakított műtárgyak engedélyezésével.

Fenti esetben ún. „fennmaradási engedély” kaphat a létesítmény, amennyiben azt az illetékes Felügyelőség a vizimunka, vízi létesítmény megvizsgálása után, az eset összes körülményeire is figyelemmel elfogadhatónak tartja. A fennmaradási engedély a vízjogi üzemeltetési engedéllyel azonos tartalmú. Kiadását vízgazdálkodási bírság befizettetése előzi meg.

Amennyiben a vízjogi létesítéstől eltérően, vagy annak hiányában megépült vízi létesítményt a hatóság nem tartja elfogadhatónak, úgy a vízjogi üzemeltetési (fennmaradási) engedély kiadását megtagadhatja, és a létesítmény elbontását írhatja elő.

 

Szolgáltatásaink

Az Enviroinvest Zrt. nagy gyakorlattal rendelkezik a vízjogi engedélyezés területén. Működésünk során számtalan alkalommal készítettünk már vízjogi létesítési és vízjogi üzemeltetési engedélykérelmi tervdokumentációkat a legváltozatosabb technológiákra. Rutinszerűen végezzük monitoring kutak engedélyeztetését, de szennyvíztisztító telepek (ipari és kommunális) engedélyeztetését is sikeresen lefolytatjuk.

 

Vissza a Környezetvédelmi feladatok oldalra